Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
PULA

Otvoren 7. festival svjetla "Visualia"

Počelo sedmo izdanje festivala svjetla Visualia
1/20
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Organiaztori predviđaju da će festival u tri dana privući petnaestak tisuća posjetitelja.

 Svjetlosnim performansom u izvedbi uličnih performera koji su potom odveli publiku na osam lokacija u središtu grada na kojima su bile postavljene svjetlosne instalacije, u četvrtak navečer je u Puli počeo 7. trodnevni festival svjetla "Visualia".

PROMICANJE ZDRAVE HRANE Pulska osnovna škola Centar domaćin 7. Dana zdrave prehrane u osnovnim školama

Na Portarati su tako posjetitelji pogledali interaktivan svjetlosni performans "Magical Living Fountain" Puljana Morene i Martina Bastijančića koji su tijelima formirali fontanu koja se pokreće i pušta vodu na ubačen novčić.

Potom su imali priliku vidjeti instalaciju "Love birds" australske umjetnice Zare Pasfield a riječ je o malim pticama koje će sva tri festivalska dana letjeti svjetlosnu rutu dijelom ulice Sergijevaca gdje je postavljena i interaktivna svjetlosna instalacija "M" Zagrepčanina Filipa Borellija.

Mađarska skupina Fenyszorok Visual na Forumu je analognom grafoskopskom projekcijom osvijetlila sve fasade zgrada. 

Visualia je prvi festival svijetla u Hrvatskoj a, kako navode organizatori, "sedam godina njegova postojanja dokaz je njegove vrijednosti s obzirom da Visualia predstavlja čaroliju i ljepotu novih tehnologija te na poseban način brendira Pulu".

Organiaztori predviđaju da će festival u tri dana privući petnaestak tisuća posjetitelja. 

U subotu zadnju večer festivala održat će se i noćna utrka tzv. "Pulska X-ica" kroz grad, za tu priliku okupan svjetlošću.