Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Top manifestacija

Najveći hrvatski festival svjetla Visualia okupio brojne umjetnike

Na Forumu svečano otvoren 5. festival svjetla Visualia
1/10
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Sadržaj festivalskog programa prezentira se kroz 2D i 3D video mapping, svjetlosne i interaktivne instalacije, predstave, performanse, izložbe te edukativne radionice VisuaLab

Najveći hrvatski festival svjetla Visualia svečano je otvoren na pulskom Trgu Forum u četvrtak navečer i do subote će Puljanima i gostima predstaviti suvremene radove na području audiovizualne umjetnosti i novih tehnologija.

Svake godine na Festivalu sudjeluje sve veći broj domaćih i stranih umjetnika koji se predstavljaju svojim najnovijim kreacijama. Sadržaj festivalskog programa prezentira se kroz 2D i 3D video mapping, svjetlosne i interaktivne instalacije, predstave, performanse, izložbe te edukativne radionice VisuaLab. Organizator, Udruga Sonitus najavio je 25 "svjetlosnih čarolija" na jedanaest lokacija užeg središta grada.

Tako je u četvrtak nakon svečanog otvaranja, na zgradi kavane Forum premijerno predstavljen novi video mapping Lunar domaćih autora Saše Đuračića, Igora Vasiljeva i Marka Bolkovića a tema mappinga bio je put na Mjesec. Program je nastavljen Lightourom "svjetlećih bubnjara", koji su prije tri godine oduševili publiku. Kraj večeri rezerviran je za novu pulsku atrakciju, Skirine Svjetleće divove.

Petak je rezerviran za brojne 2D i 3D video mappinge na Forumu i Trgu sv. Tome te novom predstavom osvijetljenih uljanikovih dizalica Riders On The Storm. Za subotu uz novu  predstavu  Svjetlećih divova Vanity Valtz, predviđen je program koji će se održavati u Areni, gdje će u dva navrata nastupiti spektakularni "hvatači munja" Lords Of Lightning. 

Uz navedene programe stalni postav kroz tri dana nudit će novi svjetlosni paviljon Twisted Deana Skire, koji će otkriti dio svjetleće čarolije ispred Arene, a od stalnih postava sva tri dana Festivala na Giardinima bit će i instalacija Visualia Tree, svjetleće drvo koje "govori". Na Portarati će biti postavljena interaktivna zvučna i svjetlosna instalacija "Laser Jarp Q", a u Domu hrvatskih branitelja "Point Of View" te na Danteovom trgu "Wishing Well". 

Na Trgu sv. Tome održavat će se video mapping Lightbox i Invisible Window, a u Kandlerovoj ulici 3D mappirani mural Noordung's Flight. Posjetitelji će u Titovom parku moći uživati u magičnom vrtu Magic Gardenu te u interaktivnoj svjetlećoj instalaciji Residence Of Light & Music te Light Oscillator.