Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
kbc split

Otvorena dnevna bolnica Klinike za onkologiju i radioterapiju

Otvorenje dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split
1/6
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ministar zdravstva istaknuo je kako je rak veliko zlo našeg naroda koje trebamo zajedno rješavati, a novootvorena splitska dnevna bolnica za onkologiju je kamenčić u tom mozaiku

U splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) u petak je otvorena dnevna bolnica Klinike za onkologiju i radioterapiju u koju je uloženo oko 6,5 milijuna kuna, a kojom će se poboljšati liječenje bolesnika sa zloćudnim tumorima.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo kako je rak veliko zlo našeg naroda koje trebamo zajedno rješavati, a novootvorena splitska dnevna bolnica za onkologiju je kamenčić u tom mozaiku.

"Svaki šesti čovjek koji u Hrvatskoj umre umro je od raka, a svaki četvrti koji je umro od raka povezan je s pušenjem", upozorio je Kujundžić.

Po njegovim riječima, ako se provede Nacionalni plan protiv raka, koji se danas predstavlja u Splitu, obolijevanje i smrtnost od raka smanjili bi se od 20 do 30 posto.

Obitelj i prijatelji u JK Mornar prate nastup Tončija Stipanovića na Olimpijskim igrama zahvala od grada Jedriličarski klub Mornar proslavio svoj 70. rođendan

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je kako je iznimno važna prevencija i edukacija ljudi da "postanu svjesni koliko je zlo rak", a koliki je čimbenik pušenje među drugim čimbenicima za nastanak te bolesti.

"Svi drugi oblici liječenja raka su puno manje učinkoviti od prevencije i osviještenosti da smo svi rizični za dobiti rak", upozorio je Kujundžić.

Tumačeći opasnosti od pušenja kao uzroka raka, Kujundžić je istaknuo kako je posebice važno smanjiti ovisnost od pušenja u djece te da je za to najučinkovitiji model povećati cijenu cigareta.

na 44 mjesta Zbog zamućene vode u izvoru, nastavlja se dostava pitke vode

Podsjetio je kako ga je prilikom nedavnog susreta veleposlanik Saudijske Arabije izvijestio kako u toj zemlji 80 posto djece manje puši nakon što je kutija cigareta poskupjela s tri na deset dolara. Dodao je kako je i u Finskoj nakon poskupljenja cigareta pušenje u djece smanjeno za 60 posto.

Na novinarski upit kako to da svi ginekolozi u Povjerenstvu za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće ne obavljaju pobačaj, ministar Kujundžić je odgovorio: "Nemam pojma, po toj analogiji nisu sastavljeni - tko obavlja a tko ne obavlja... To ne znam."

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Za novootvorenu dnevnu bolnicu Klinike za onkologiju i radioterapiju je rekao kako su pacijenti dosad bili zadovoljni vrhunskim liječničkim kadrom, a sada će biti zadovoljni i novim prostorom.

"Ovo nije onkologija samo za južnu Hrvatsku jer splitska onkologija je nadišla južnu Hrvatsku", rekao je ministar Kujundžić, koji je novu onkologiju otvorio s pacijenticom Jelenom Radić.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je rekao kako je otvaranje nove Onkologije "veliki dan za splitsko zdravstvo i Split".

Anđela Mužinić heroina hrvatskog paraolimpizma I Anđela Mužinić dobiva svoju brončanu ploču na šetnici

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je na svečanosti da je otvorenje nove dnevne bolnice za onkologiju u Splitu iznimno važno jer svaki onkološki bolesnik zahvaljujući takvoj klinici "ima mogućnost u potpunosti raditi svoj posao, biti nestigmatiziran i biti osoba koja može dati sve u svom poslu i svojoj obitelji i u svome djelovanju kao punopravni član društva".

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je istaknuo kako splitskom KBC-u gravitira gotovo milijun stanovnika.
"Splitski KBC može postati perjanica u zdravstvenom sustavu Hrvatske", dodao je Boban.

Grad Split bespovratna sredstva Poduzetnici početnici, prijavite svoje inovativne ideje!