Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U Puli obilježena 60. godišnjica leta Jurija A. Gagarina u svemir

Otvorena je Planetarna šetnica, a Grad planira urediti i zvjezdarnicu

1/2
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
– Vjerujem da je ovo samo početak jedne lijepe priče te da će Centar za svemirska istraživanja u našem gradu rasti. Jedan od naših budućih prioriteta u gradu je i uređivanje zvjezdarnice koja će dobiti novu dimenziju – poručila je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci

U sklopu Tjedna kozmonautike u Puli je boravilo rusko izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Ruske Federacije u RH Andrejem Nesterenkom, a sve povodom proslave 60. obljetnice uspješnog leta prvog čovjeka u svemir, kozmonauta Jurija Gagarina.

prvi grad u Istri u kojem je počelo masovno cijepljenje građana Puljanima je cijepljenje protiv koronavirusa karta za povratak u normalan život

Važan datum za čovječanstvo

Tom je prigodom otkriveno poprsje kozmonauta Jurija Gagarina u povodu 60. obljetnice njegova leta u svemir. Otvorena je i Planetarna šetnica sa sunčanim satom u sklopu Centra za svemirska istraživanja na prostoru Industrijsko-obrtničke škole u Puli. Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci primila je tim povodom u prostorijama Komunalne palače delegaciju Ruske federacije i predstavnike Astronomske udruge Vidulini koji su zajedno sa suradnicima i partnerima organizirali ovaj važan događaj.

– Otkrivanjem biste Juriju Gagarinu i otvorenjem Planetarne šetnice u sklopu Industrijsko-obrtničke škole Pula i Istra dobivaju dodanu vrijednost i zadovoljstvo mi je što smo ovako važnim edukativnim događajem obilježili važan datum za čovječanstvo, 60. obljetnicu lansiranja kozmonauta Jurija Gagarina u svemir. Sretni smo što ćemo dobiti originalan postav i mjesto na kojem svi uzrasti mogu usvojiti prirodna, tehnička i društvena znanja i zanimljive informacije – rekla je Puh Belci.

– Vjerujem da je ovo samo početak jedne lijepe priče te da će Centar za svemirska istraživanja u našem gradu rasti. Jedan od naših budućih prioriteta u gradu je i uređivanje zvjezdarnice koja će dobiti novu dimenziju – poručila je Puh Belci.

Osigurano pola milijuna kuna da se mladima olakša put do prve nekretnine Grad Pula mladima će sufinancirati kamatu kredita s 1500 kuna mjesečno

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko zahvalio je na prijmu i istaknuo da je ovo događanje od iznimne važnosti u Europi vezano za proslavu 60. obljetnice Gagarinova leta u svemir, pohvalivši izvanrednu suradnju s Astronomskom udrugom Vidulini i svima koji su bili uključeni u ovo obilježavanje. U ime Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpić zahvalio je Gradu Puli na prijmu i suradnji tijekom pripreme ovog događaja.

Predstavljena i knjiga

– Koristim priliku da zahvalim našim ruskim partnerima, Industrijsko-obrtničkoj školi Pula i mnogobrojnim suradnicima bez kojih ovaj događaj ne bi bio moguć – rekao je Tumpić.

Predstavljena je i knjiga “Osnove kozmonautike” koju je realizirala Astronomska udruga Vidulini zajedno s Dorijanom Mohorovićem, ruskim kolegama Mihailom Agafonovom i pilotom-kozmonautom Magomedom Tolboevom. Knjiga je posvećena prvom odredu sovjetskih kozmonauta, a danas jedini živući kozmonaut iz prvog odreda Boris Volinov podržao je ovu knjigu koja doprinosi popularizaciji i očuvanju kozmonautike i njezinih početaka. Sovjetski Savez postavio je temelje i usmjerio današnju globalnu dominaciju Ruske Federacije u kozmonautici. Jedina je to knjiga na hrvatskom jeziku ovakve vrste.