Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Hortikulturno uređenje spomenika vrtne arhitekture

Perivoj dvorca Erdödy blistat će uz sadnice bijelog bora

Pri kraju je sadnja 44 sadnice bijelog bora u sklopu planiranog uređenja perivoja dvorca Erdödy i revitalizacije šetnice
Foto: Jastrebarsko

Pri kraju je sadnja 44 sadnice bijelog bora u sklopu planiranog uređenja perivoja dvorca Erdödy i revitalizacije šetnice, a uređuje se i nova šetnica. Predstoji još sadnja deset sadnica hrasta na otocima parkovnog jezerca koje se nadovezuje na drvored. Posebna je pozornost, napominju u Gradu, posvećena vraćanju autohtonog izgleda drvoredu bijelog bora, kombiniranom s crnim borom, koji se proteže uz dio Ulice Ivane Brlić Mažuranić jer je to jedini sačuvani autentični drvored parka Erdödy.

– Perivoj Erdödy znatno doprinosi bogatstvu biološke i ekološke raznolikosti jaskanskog kraja zbog čega je i stavljen pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture. Otkako smo započeli s revitalizacijom perivoja, posebna se pažnja posvećuje očuvanju tog prirodnog bogatstva, a zbog svoje atraktivnosti sve je zanimljiviji kao prostor za različita turistička događanja u Jastrebarskom – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Svi radovi se provode u koordinaciji sa stručnom tvrtkom LIPA L.P., uz stručni nadzor ovlaštenog krajobraznog arhitekta Roberta Duića. Za ovaj je projekt ostvareno sufinanciranje iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 398.168,43 eura, što čini ukupno 77,81 posto iznosa, dok će ostatak osigurati Grad Jastrebarsko. Zeleno srce Jastrebarskog i omiljeno mjesto svih Jaskanaca zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture, s gotovo 40 različitih biljnih vrsta i oko 1000 primjeraka, a u njegovo održavanje i obnovu kontinuirano se ulaže. Za mnoge je on neraskidivo povezan s djetinjstvom, mladošću i prvim ljubavima. Naime, on je duša i biser Grada Jastrebarskog koji polako, iz dana u dan ponovno poprima novi/stari sjaj na ponos svih Jaskanaca, a prije desetak godina započela je njegova sustavna obnova. Podsjetimo, u velikom izboru najljepših parkova koje je 2021. godine proveo portal Gradonačelnik.hr perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom proglašen je najljepšim parkom u Hrvatskoj, prema ocjeni stručnog žirija.

Nagradu za životno djelo zaslužio je posmrtno Zvonimir Tomac, a u njegovo ime, kao i u ime svoje obitelji i svih nagrađenih, obratio se sin Tomislav Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Jastrebarskog obilježila tema radova "Moramo samo vjerovati jedni u druge i uspjesi neće izostati!" Ovaj inovativni pristup ne samo da iskorištava svježe perspektive i digitalnu sposobnost mlađe generacije, već i potiče osjećaj vlasništva i odgovornosti za razvoj grada Jastrebarsko Promicanje "digitalnog građanstva" među mladim stanovnicima LED javna rasvjeta rezultirat će energetskim uštedama koje će na godišnjoj razini iznositi više od 75 posto javna rasvjeta LED rasvjeta poboljšat će kvalitetu života i povećati sigurnost u prometu