Izbornik
Naslovnica Gradovi
34. Vrazova Ljubica

Pisma Ivana Meštrovića i njegove Ruže 'zvijezde' su 34. Vrazove Ljubice

VJEČNA LJUBAV Tradicionalno, u subotu 17. lipnja održat će se "Susret pjesnika na Ljubičinom grobu" i svečano otkrivanje ploče sa stihovima pjesnikinje Sonje Manojlović u Prolazu hrvatskih pjesnika. 34. Večer hrvatske ljubavne poezije počinje u 18 sati
Foto: Grad Samobor
Romantične duše do 17. lipnja u Samoboru mogu uživati na festivalu ljubavne poezije, a na pjesničkim večerima nastupit će hrvatski i slovenski pjesnici i glazbenici

U tijeku je 34. Vrazova Ljubica, festival ljubavne poezije koji se održava od 1. do 17. lipnja u Samoboru. Uz tri pjesničke večeri koje uključuju pjesnike iz cijele Hrvatske, goste iz Slovenije i nastup glazbenika, festival je započeo izložbom i predavanjima te programom za najmlađe. Uz prigodnu šetnju toponimima vezanim za legendarnu ljubav Stanka Vraza i samoborske Ljubice, djeca dječjih vrtića i škola sudjeluju na prigodnim radionicama u Samoborskom muzeju.

Susret pjesnika na grobu
Tradicionalno, u subotu, 17. lipnja, održat će se "Susret pjesnika na Ljubičinom grobu" i svečano otkrivanje ploče sa stihovima pjesnikinje Sonje Manojlović u Prolazu hrvatskih pjesnika. 34. Večer hrvatske ljubavne poezije počinje u 18 sati, a stihove će na Trgu Matice hrvatske recitirati poznati hrvatski pjesnici. Također, tom prilikom bit će fpromovirana Zbirka hrvatske ljubavne poezije iz 2022. godine.

Posebnost ove godine je bogat program za sve uzraste, u subotu 17. lipnja, od 7 do 12 sati, na Trgu Matice hrvatske. Program uključuje radionice, kostimirane vođene šetnje, akrobacije 19. stoljeća, kviz na otvorenom i podizanje letećim balonom iznad samoborskih krovova koje će se zasigurno svidjeti svim posjetiteljima. Ulaz na sva događanja je besplatan, no za neke je radionice potrebna najava, stoga cjelokupan program možete potražiti na službenim stranicama Grada Samobora i Pučkog otvorenog učilišta Samobor.

Organizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor. Partneri festivala su Društvo hrvatskih književnika, Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ogranak Matice hrvatske Samobor, Samoborski muzej, Gradska knjižnica Samobor i Turistička zajednica grada Samobora.

U sklopu Festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica, predstavljena će biti ljubavna priča najistaknutijeg hrvatskog kipara prve polovice 20. stoljeća, Ivana Meštrovića i njegove prve supruge, likovne umjetnice Ruže Meštrović. Naime, u Galeriji Prica priređena je izložba ''Ruža i Ivan Meštrović - priča o ljubavi, prijateljstvu i umjetnosti''. Izložba hrvatskoj javnosti predstavlja izuzetnu životnu priču Ruže i Ivana Meštrovića - njihov ljubavni, prijateljski i umjetnički odnos kroz manji izbor umjetničkih radova te manji dio prepiske između Ruže i Ivana Meštrovića koja se čuva u Obiteljskoj arhivi Kaštelančić.

U Arhivi su sačuvana 303 pisma i dopisnice koji su autentični svjedoci vremena. Brojni podaci navedeni u njima obogaćuju te mjestimično ispravljaju dosadašnja saznanja vezana za kulturni život, ne samo tadašnje hrvatske i jugoslavenske sredine (Zagreb, Split, Dubrovnik, Beograd), već govore i o životima umjetnika s ovih naših prostora i njihovu snalaženju u europskim i svjetskim sredinama (Beč, Pariz, Rim, Ženeva, London, Prag, Barcelona, Valencija, Chicago, New York, Buenos Aires, Montevideo) u razdoblju od 1903. do 1942. godine, odnosno do Ružine smrti. Spomenuta pisma uglavnom nisu objavljena u Hrvatskoj.

Spone ljubavi i umjetnosti
Njihova opsežna pisma, koja su izmjenjivali za vrijeme braka i nakon rastave, otkrivaju bogatstvo njihovih života, isprepleteno brojnim kulturnim događanjima, putovanjima, susretima s poznatim osobama onoga doba, istodobno govore o planiranju izložbi i raspravama o njihovim budućim umjetničkim projektima. Za nas su ovdje posebno važna pisma koja fragmentarno, ali kontinuirano svjedoče o odnosu dvoje ljudi koji su bili vezani sponama ljubavi, prijateljstva te umjetničkog stvaralaštva. Taj odnos nije uvijek bio lagan i jednostavan, ali općenito ga možemo smatrati brižnim, toplim i razumijevajućim u svim aspektima njihovih životā.

Izložba prikazuje nedovoljno poznat Ružin umjetnički rad, ali i brižnu stranu Ivanova karaktera kroz pisma, jer njegov umjetnički opus opće je mjesto ne samo hrvatske povijesti umjetnosti, nego kulture općenito. Izložba u samoborskoj Galeriji Prica za posjetitelje ostaje otvorena do 9. srpnja.

U Međimurje su s prestižnog natjecanja održanog u Londonu stigle dvije zlatne, osam srebrnih i 15 brončanih medalja Na jubilarnom prestižnom natjecanju u konkurenciji 18.250 vina iz 57 država Na Decanteru Međimurci osvojili 25 medalja NABAVLJENA i ugrađena oprema koristit će se za proučavanje i razvijanje metoda mriještenja europske plosnate kamenice Projekt ARGOS za unapređenje akvakulture i ribarstva u Jadranu provode županije i regije s obje strane Jadrana Mrijestilište na kojem će se proučavti europska plosnata kamenica Najuspješnija bila je ekipa PIS SISAK koju čine Jakov Janušić, Mateo Novosel i Antonio Blažinčić iz Tehničke škole Sisak te učenici Strukovne škole Patrik Cerovac i Marko Milković Predstavilo se 10 tvrtki iz područja videoigara Gejmomanija - 34 igrača na natjecanju u videoigrama