Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Pred završetkom objekt Hrvatskog centra koralja na Zlarinu

Platforma za bolji život na Zlarinu

Foto: Grad Šibenik
Riječ je o investiciji vrijednoj više od 24,1 milijun kuna

U pratnji predstavnika Grada Šibenika budući Hrvatski centar koralja na najbližem šibenskom otoku Zlarinu posjetili su Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Šime Erlić i Velimir Žunac, državni tajnici u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te njihovi suradnici.  

PREDSTAVNICI HGSS-a, STANICE ŠIBENIK KOD GRADONAČELNIKA BURIĆA Uskoro završna faza uređenja tzv. stare pošte

Preostali manji zahvati

Riječ je, inače, o investiciji vrijednoj više od 24,1 milijun kuna, u kojoj je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU participiralo s 13,3 milijuna kuna dok je ostatak potrebne svote pokriven sredstvima EU u okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na koji je aplicirao Grad Šibenik.  

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obnovom i uređenjem kuća Šare i Kažerma primaknuo se kraju. Preostali su, kazano je prilikom obilaska, tek manji zahvati koji se odnose na postavljanje završnih slojeva poda i atestiranje opreme i uređaja. Kuća Kažerma funkcionirat će, kao što je i predviđeno projektom, kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva na Zlarinu i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Objekt će biti opremljen najsuvremenijom tehnologijom poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio-vizualnih atrakcija. Kuća Šare, pak,  preuređena je u edukacijsko-istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku u subotu, 21. kolovoza Sve je spremno za 24. izdanje Večeri dalmatinske šansone

Praćenje kretanja posjetitelja

Vrijednost radova iznosi gotovo 9 milijuna kuna od ugovorenih 13,6 milijuna kuna. Ta svota se  odnosi na objekte  HCKZ Kažerma i HCKZ kuća Šare. Radovi na sanaciji i održavanju pristupnog puta na otoku Zlarinu započet će nakon završetka turističke sezone, a obuhvatit će i sanaciju dotrajale vodovodne mreže u suradnji s Vodovodom i odvodnjom d.o.o. Šibenik. Od iznimne je važnosti da projekt zaživi i pozicionira se na listi uspješnih projekata Grada Šibenika. On, naime, nije vezan isključivo za koralje, već i za revitalizaciju čitavog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarinu.

Projektom će se uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brend budućeg centra.