Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice
Projekt EU

Plaža Vodice primjer dobre prakse infrastrukturnog uređenja

Vodice
1/3
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Obalno područje Vodica označeno je kao jedno od pet najugroženijih obalnih područja na Jadranu od plavljenja

U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održana je konferencija Prilagodbe na posljedice klimatskih promjena u obalnom području u sklopu projekta Europske unije CO-EVOLVE iz Interreg MED programa koju su organizirali Javna ustanova RERA Splitsko-dalmatinske županije i ured Europe Direct Split (EDIC Split) na kojoj je projekt Plaže Vodice predstavljen kao primjer dobre prakse infrastrukturnog uređenja obalnog područja, priopćili su iz Grada Vodica.

Maslinovo ulje Međunarodna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji Šampionsko maslinovo ulje iz Sinja

U vodički projekt su integrirane mjere za prilagodbu neizbježnim klimatskim promjenama, predviđena su tehnička rješenja kojima je osigurana održivost plažnih formi i veća otpornost cijelog priobalnog pojasa na nepovoljne posljedice klimatskih promjena, primarno na poplave i eroziju obale. Podsjetimo se da je obalno područje Vodica označeno kao jedno od pet najugroženijih obalnih područja na Jadranu od plavljenja. Projekt bi trebao biti realiziran kroz tri faze, a prva je izvedena pred ljetnu sezonu prošle godine.

Foto: Grad Vodice

Sudionici konferencije, osim o primjeru dobre prakse u Hrvatskoj - plaži Vodice, mogli su čuti nešto više i o drugim temama, o planu upravljanja obalnim područjem Kaštela, financijskim mogućnostima i ekonomskim instrumentima za projekte prilagodbe klimatskim promjenama u obalnom području, Bolonjskoj povelji i projektu EU o prilagodbi obale klimatskim uvjetima, drugim primjerima dobre prakse prilagođavanja klimatskim promjenama u obalnom području, aktivnostima istraživanja morskog pijeska za obalnu obnovu unutar konteksta održivog iskorištavanja na primjerima talijanskog jadranskog pojasa, komunikacijskoj strategiji o morskom otpadu, planu upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije i drugima. 

Foto: Grad Vodice

Igor Čižmek, pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja, podsjetio je kako je u Hrvatskoj 2016. godine donesen Program mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem RH, kojim se na nacionalnoj razini na objedinjen način odgovara na zahtjeve Protokola i Okvirne direktive EU o morskom okolišu, a na razini obalnih županija zadnjih nekoliko godina provode se aktivnosti koje se izravno odnose na provedbu Protokola.

Za nastavak uređenja Hidrobaze dobivena bespovratna sredstva od 480 tisuća kuna 'Plaža se uređuje već tri godine i danas je to jedna od najatraktivnijih plaža' Razminiranje Vodice I službeno, Grad je čist od mina