Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
jastrebarsko

Plešivički vinari pozivaju na Dane vina od 27. do 29. rujna

storyeditor/2024-09-20/Jaska1.jpg
1/2
Foto: Jastrebarsko Dani vina Plješivica
Dani vina slave dugogodišnju tradiciju vinarstva i vinogradarstva u jaskanskom kraju, a na vinskim radionicama imamo priliku pokazati svu raskoš ponude naše male, ali snažne vinske regije, rekao je u ime vinara Žara Malić

U najstarijem zagrebačkom hotelu Esplanade plešivički su vinari pozvali na Dane vina koji se održavaju u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom od 27. do 29. rujna. Program je najavljen vinskim radionicama na kojima posjetitelji mogu upoznati neka nova lica plešivičke vinske scene, ali i uživati u vinima etabliranih vinara ovoga kraja.

– Predstavljen je i bogat program u kojem nastupaju Željko Bebek, Zorica Kondža i Sandi Cenov uz grupu Darmar Time, kao i jaskanski duo Emil Gabrić & Ivan Jelić, Bruno Rački & Valovi te Gospodari tambura. Ulaz na sve koncerte je slobodan, stoga je ovo najbolja pozivnica da provedete prekrasan vikend u Jastrebarskom – pozvala je direktorica Turističke zajednice Petra Masnec. Dani vina održat će se u jedinstvenom vinskom paviljonu u srcu najljepšeg hrvatskog parka, uz sudjelovanje šesnaest vinara, Vina Josip Braje, Vina Robert Braje, Vinarija Griffin Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Kolarić Coletti, Podrum Mladina, Vino Sirovica, Vinarija Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember, Vinarija Kurtalj, Vinarija Krešimir Režek i Vinarija Ivančić.

Snažna vinska regija

– Dani vina slave dugogodišnju tradiciju vinarstva i vinogradarstva u jaskanskom kraju, a na vinskim radionicama imamo priliku pokazati svu raskoš ponude naše male, ali snažne vinske regije – rekao je u ime vinara Žara Malić iz Podruma Mladina. Vinske radionice namijenjene su svim poznavateljima plešivičkim vinima i onima koji će ih tek otkriti. Uz tri zagrebačke, Non vintage pjenušce Daniele Kramarić, Mlade vinare Plešivice Marka Rundeka i radionicu o rieslingu Željka Bročilovića Carlosa, još se osam radionica održava u sklopu same manifestacije.

O vinima Plešivice ponajviše zna i Saša Špiranec koji je pozvao u jedinstveni vinski podrum u Jastrebarskom, prostor Žitnice.

– Tamo će posjetitelji moći učiti o odležanim pjenušcima Plešivice od Monike Neral, sauvignonima od Antonija Gregorića, pinotima u tri boje od Krune Filipovića, chardonnayima od Tomislava Mikinca, a crna vina Plešivice predstavit će Lucija Matijević. Za sve ljubitelje umjetnosti pripremljene su različite Art & wine radionice koje mame na savršeno provedeno nedjeljno poslijepodne – rekao je Špiranec. Najbolji poziv na Dane vina svakako je zdravica vinara u kojoj su se gradonačelniku Zvonimiru Novoselu pridružili vinari najavljujući tako još jedno druženje za pamćenje.

– Vidimo se u Jastrebarskom, gradu koji je ponosan na svoju Plešivicu, svoja vina i svoje vinare, gdje vas s radošću očekujemo – pozvao je gradonačelnik Novosel. Organizatori Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Euroherc, Udruženje obrtnika Jastrebarsko, Go2Digital, Gospodari svjetla i Posao.hr. Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a prvi "službeni" Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovu trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a potom su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy.

Vrhunsko vino i zabava

– Zanimljiva kombinacija vrhunske ponude vina i pratećeg zabavnog i kulturnog programa privlači velik broj posjetitelja spremnih kušati samo najbolje od onoga što im jaskanski kraj nudi. Vinske radionice usmjerene su pak znalcima i onima koji će to tek postati kako bi se proširio krug ljubitelja vrhunske kapljice koja nastaje na obroncima Plešivice. Na Danima vina lako se zaljubiti u Jastrebarsko i Plešivicu! – poručuju u Turističkoj zajednici.

Gosti će moći uživati u okružju dvorca Erdödy, najstarijeg sačuvanog spomenika kulture u Jastrebarskom. Podigao ga je ban Matija Gereb između 1483. i 1489. Od početka 16. stoljeća pa sve do 1922. dvorac je bio u posjedu plemićke obitelji Erdödy. U dugoj povijesti mnogo puta dograđivan. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. hrvatski ban Toma Erdödy, pobjednik bitke kod Siska i sin prvog vlasnika dvorca bana Petra Erdödyja. Dvorac je okružen lijepim engleskim perivojem, omiljenim jaskanskim šetalištem. 

storyeditor/2024-09-13/JaskaB__4_.jpg Diplomatska berba Vinogradar i vinar R. Braje: 'Svaka nova berba za nas je novi početak' Nova gradska četvrt u Jastrebarskom Jastrebarsko Na Trgu Ljube Babića u centru grada gradi se moderno stambeno naselje storyeditor/2024-09-02/Jaska3.jpg Manifestacija je potpuno održiva i ekološka, bez korištenja plastičnih ambalaža Dani vina posljednjeg vikenda u rujnu u društvu 16 vinarija