Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Diplomatska berba

Vinogradar i vinar R. Braje: 'Svaka nova berba za nas je novi početak'

storyeditor/2024-09-13/JaskaB__4_.jpg
Foto: Jastrebarsko Diplomatska berba u Jastrebarskom
Deveta po redu Diplomatska berba održana je u vinogradu obitelji Braje u Lokošin Dolu, podno padina Plešivice

Deveta po redu Diplomatska berba održana je u vinogradu obitelji Braje u Lokošin Dolu, podno pitoresknih padina Plešivice, a uz predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u njoj je sudjelovalo i četrdesetak šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija.

Osim vrhunskih vina koje su predstavili domaćini Robert i Patrik Braje, gosti su imali prilike kušati autohtonu kuhinju Sande Braje koja je na tanjuru predstavila tradiciju i bogatstvo Plešivice. Pozdravivši diplomate i domaćine ovogodišnje berbe grožđa, predsjednik Milanović istaknuo je kvalitetu obiteljskog nasljeđa obitelji Braje za koju je rekao da je, kao i ostale vinarske obitelji plešivičkog kraja, u posljednjih deset godina znatno napredovala u proizvodnji vina. Dodao je da se i nove generacije mladih obrazuju kako bi nastavili tu tradiciju.

– Kao po nekom obrascu mladi se školuju, ali ne školuju se za pravnike i filozofe, nego za vinare – rekao je predsjednik. Gradonačelnik Zvonimir Novosel istaknuo je kako su vino i vinarstvo velika vrijednost jaskanskog i plešivičkog kraja, pozdravivši pritom vinare koji su se okupili u velikom broju. Dobrodošlicu je diplomatima zaželio i vinar i domaćin Robert Braje koji je rekao da je vinarstvo poziv i način života koji zahtijeva strpljenje, trud i bezrezervnu predanost prirodi.

– Naša obitelj generacijama se bavi vinogradarstvom i svaka nova berba za nas je novi početak. To je prilika da iznova uložimo strast i ljubav prema vinu i stvorimo nešto što će naslijediti generacije iza nas – rekao je R. Braje.

– Pri samom smo kraju povijesne berbe koja je u plešivičkom kraju počela iznimno rano, no nagradivši vinare vrhunskom kvalitetom grožđa jamči kako nas i ove godine očekuju posebna i neodoljiva vina i pjenušci – dodao je. Uz glazbu za koju je bio zadužen mladi jaskanski umjetnik Patrik Prežgaj u pratnji Ive Matijevića, prostor su dodatno krasile skulpture umjetnice Marine Stoponje koja inspiraciju za svoja djela pronalazi upravo u prekrasnom okruženju Plešivice. 

Nova gradska četvrt u Jastrebarskom Jastrebarsko Na Trgu Ljube Babića u centru grada gradi se moderno stambeno naselje storyeditor/2024-09-02/Jaska3.jpg Manifestacija je potpuno održiva i ekološka, bez korištenja plastičnih ambalaža Dani vina posljednjeg vikenda u rujnu u društvu 16 vinarija ulaganja u prigradska naselja UREĐENJE Ulaganje u naselja – u Gucima Draganičkim uređuju perivojni trg