Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Kulturna, zabavna i edukativna manifestacija

Počelo Bjelovarsko kulturno ljeto

Foto: Grad Bjelovar
Raznolik program za sve naraštaje. U pripremi su brojni koncerti, književne večeri, radionice, izložbe, projekcije filmova, predstave

Grad Bjelovar i ove godine organizira Bjelovarsko kulturno ljeto, kulturno-zabavnu i edukativnu manifestaciju koja počinje danas, 21. lipnja, a trajat će sve do 12. rujna. Građani i svi posjetitelji i ovaj put imat će priliku vidjeti i doživjeti raznolik program za sve naraštaje jer su u pripremi razni koncerti, književne večeri, radionice, izložbe, projekcije filmova, predstave i još mnogo toga.

NASTAVLJA SE KAMPANJA TURISTIČKIH ZAJEDNICA GRADA I ŽUPANIJE Na platformu stižu i videorecepti Alma Čatlaka

Izdvojeno 80.000 kuna

– Nekad smo za Bjelovarsko kulturno ljeto izdvajali oko 250 tisuća kuna, a ove nam je godine potrebno 80 tisuća kuna. Osmišljen je Boho park koji iznova oduševljava brojne posjetitelje. Pokazali smo da je puno bolje napraviti kvalitetan sadržaj koji ne mora biti skup a da posjetitelji njime budu sretni i zadovoljni. Veselim se i pozivam sve da pronađu nešto za sebe jer je program zaista raznolik – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Jedan od sudionika programa je i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar koji će svoj zanimljivi sadržaj održati u bjelovarskom Boho parku. Za to su pripremili kazališne predstave, koncerte, nastup Big Banda iz Požege i Swing Dance Croatia, u goste stiže i glumac Vedran Mlikota, Ana Rucner i još neki glazbenici. Organizirat će i dnevni program, radionice “Dođi u Boho i otputuj”, a riječ je o besplatnim radionicama stranih jezika za osnovnoškolce, engleskog, ruskog, kineskog i talijanskog. Sa svoja dva programa neizostavan je i DOKUart koji je zadužen za odabir i prikazivanje zanimljivih filmskih uradaka.

PROJEKT ‘DJECA S LOVCIMA I ŠUMARIMA U PRIRODI’ Djeca uče o važnosti šuma i divljači u njima

– Dakle, u Boho parku imat ćemo Filmodrom, ljetno kino i dio DOKUart festivala. Ovogodišnja zanimljivost svakako su filmovi s DORF-a i Mediteranskog filma. Standardno, krajem kolovoza odlazimo na izletište “Vrata Bilogore” s programom DOKUart pod zvijezdama, a nakon gotovo dvije godine vraćamo se i u bilogorska sela – rekao je Stjepko Gambiroža iz udruge DOKUart.

Bjelovarsko kazalište će na početku Bjelovarskog kulturnog ljeta izvesti dvije predstave. Riječ je o predstavama “Ježeva kućica” i “Samo stvari sreću znače”. Nakon toga, svaki tjedan u lipnju održat će radionicu za najmlađe “Igrajmo se u kazalištu”. U prvom tjednu srpnja održat će se radionica “Od krpice do lutkice” Marijane Hanževački. Za kraj ljeta spremna je posebna kazališna poslastica, komična predstava “Kuharica za zmajeve”.

ULAGANJE U OBRAZOVANJE Oko 400 učenika od jeseni u jednoj smjeni

Kao i ostale udruge te ustanove, doprinos Bjelovarskom kulturnom ljetu dat će i Narodna knjižnica Petra Preradovića koja je također pripremila bogat program za djecu, školarce i odrasle, a o programu Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar više je rekao Denis Hladiš.

Klasični kinoprogram

– KMC treću godinu zaredom izlazi iz kinodvorane. Kao i prijašnjih godina, napravit ćemo programski kontrapunkt DOKUartu. Kako je program DOKUarta više europski, mi ćemo biti zaduženi za klasični program, odnosno jedan mali presjek svega onoga što prikazujemo tijekom cijele godine kako bi bilo svima zanimljivo – rekao je ravnatelj KMC-a.