Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
PROJEKT ‘DJECA S LOVCIMA I ŠUMARIMA U PRIRODI’

Djeca uče o važnosti šuma i divljači u njima

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Djeca se u projektu upoznaju s prirodom koja ih okružuje

Krajem 2019. Vukovarsko-srijemska županija pokrenula je projekt „Djeca s lovcima i šumarima u prirodi“ namijenjen djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi radi upoznavanja sa šumom i divljim životinjama koje u njoj žive. Kako navode iz Županije, svrha projekta je educirati djecu o važnosti šuma, a uz obilazak lovačkih područja upoznati i educirati djecu o divljači koja prebiva u šumskom prostoru.

Oni su Simply the best Čak tri turističke nagrade stigle u Vukovarsko-srijemsku županiju

Tijekom obilaska djeca se upoznaju i s lovnogospodarskim i lovnotehničkim objektima kao što su visoke čeke, prijelazi preko vodene površine, zaklonice za doček divljači (busije), lovne staze, granični znakovi lovišta, sanduci za prihvat i otpremu divljači, hladnjače), prihrana divljači u lovištu tijekom zimskog razdoblja, postavljanje hranilišta i kućica za ptice, promatranje ptica i divljači…

Nakon što su djeca iz KDV „Cvjetnjak“ Vinkovci još 2019. posjetila lovački dom u Starim Jankovcima i Lovačko društvo „Jastreb” iz Starih Jankovaca, Županija je prepoznala važnost ovog projekta te je donijela odluku da se projekt intenzivira u proljeće 2020. godine. Kako je izbila pandemija COVID-19, projekt je zaustavljen. Nakon smirivanja pandemije nastavilo se s projektom ove godine te je bilo nekoliko posjeta dječjih vrtića lovačkim udrugama.

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Formiran 8. saziv Županijske skupštine

U projekt se prvo uključila Općina Stari Jankovci, zatim Grad Vinkovci, Općina Bogdanovci, Općina Tordinci, Općina Vrbanja, Općina Tompojevci, kao i Općina Tovarnik. Iz Županije pozivaju zainteresirane općine, gradove, osnovne škole i vrtići s područja Vukovarsko-srijemske županije da kontaktiraju nadležni Upravni odjel za poljoprivredu kako bi se uključili u navedeni projekt i djeci omogućili upoznavanje s prirodom koja ih okružuje.