Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Lokalna Akcijska Grupa SAVA

Pomažu ljudima u pronalasku posla

LAG Sava
1/2
Foto: LAG Sava
Za realizaciju projekata do 2020. LAG na raspolaganju ima 9,34 milijuna kuna

Ako trebate bilo kakvu pomoć u razvoju i provedbi svoje poslovne ideje ili projekta, bilo da se radi o rekonstrukciji postojećeg vinograda, izradi male eko uljare, kupnji traktora ili bilo čemu drugom usmjerenom na razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a pritom živite na području Zaprešića, Samobora, Svete Nedjelje, Jastrebarskog, Brdovca, Dubravice, Klinča Sela, Luke, Marije Gorice, Pušće ili Stupnika, u svakom se trenutku možete obratiti timu Lokalne Akcijske Grupe (LAG) nazvane SAVA.

Zaprešić Srednja škola ‘Ban Josip Jelačić’ Bilo je i suza, đaci se nisu htjeli vratiti svojim kućama

Visoki indeks razvijenosti

– Velika važnost LAG-a proizlazi iz mogućnosti raspisivanja vlastitih natječaja te dodjele sredstava korisnicima sa svog područja za provedbu projekata koji doprinose ruralnom razvoju. Natječaji su iznimno važni upravo zato što su LAG-om obuhvaćene jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije s visokim indeksom razvijenosti te potencijalni korisnici prilikom prijava na natječaje objavljene na nacionalnoj razini ne ostvaruju dovoljan broj bodova kako bi njihovi projekti bili financirani – pojašnjava voditeljica LAG-a Maja Čičko.

Za provedbu projekata u razdoblju do 2020. godine LAG na raspolaganju ima 9,34 milijuna kuna, a uz već spomenuti projekt potpore razvoju i modernizaciji poljoprivrednih gospodarstava u tijeku je i projekt Job College.

Nedavno su učenici svoje proizvode izlagali na božićnoj izložbi Zagrebačke županije, a posebno su se isticali po tome što su ponudili usluge frizera i kozmetičara Učenička zadruga Ban Učenici i profesori zajedno pomažu djeci, izrađuju sapune...

– U tu priču smo krenuli kako bi doprinijeli rješavanju problema nezaposlenosti mladih, žena i dugotrajno nezaposlenih osoba na području LAG-a SAVA. U sklopu projekta će se u suradnji civilnog i gospodarskog sektora provoditi Klubovi za zapošljavanje, organizirati obrazovanja s posebnim naglaskom na deficitarna obrtnička zanimanja te raditi na uspostavi suradnje s lokalnim poslodavcima – navodi Maja Čičko.

Skrivena blaga turizma

Nezaposleni s područja LAG-a SAVA mogu se javiti u LAG kako bi sudjelovali u provedbi projekta koja između ostalog uključuje besplatno osposobljavanje i preškolovanje nezaposlenih osoba, ovisno o individualnim afinitetima te potrebama na tržištu rada. Kako bi nezaposleni, ali i poslodavci s područja Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije imali bolji uvid u trenutačno stanje na tržištu rada mogu pristupiti dokumentu koji je objavljen na internetskim stranicama LAG-a - www.lagsava.hr.

Još jedan od projekata koji u toj Lokalnoj akcijskoj grupi ističu nosi ime “Skrivena blaga ruralnog turizma” te će se provoditi i u suradnji s drugim LAG-ovima s područja Zagorja i Međimurja. Projektom se planira ojačati međusektorska suradnja na području ruralnog turizma održavanjem edukacija na tu temu, ali i snimanjima edukativnih filmova te organizacijom niza konferencija. Kako na kraju ističe Maja Čičko, najvažniji zadatak LAG-a je zajednički razvoj putem udruživanja svih sektora kako bi se projekti lakše proveli. 

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor u dvorcu Lužnica tradicionalni događaj u Lužnici Tajanstvena šetnja dvorcem moguća je samo jednom u godini Muzej automobila ima novu izložbu Legendarna Buba slavi 80. rođendan!