Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Postavljene nove fotonaponske elektrane na javnim objektima

Nakon provedbe projekta Grad Zaprešić imat će ukupno četiri instalirane fotonaponske elektrane na javnim objektima
1/3
Foto: Zaprešić
Cilj je projekta povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora pa je tako namjera do proljeća 2024. osigurati ugradnju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte

Kroz projekt "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju", Grad Zaprešić ugradio je tri nove solarne elektrane na javne objekte. S ukupnom proizvodnjom električne energije od čak 232 kw, fotonaponske elektrane postavljene su na zgradama Gradske uprave, Dječjeg vrtića Vrtuljak i Osnovne škole Ljudevita Gaja.

Nositelj projekta "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju" je Istarska županija, a uz Zaprešić, partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić-Grad te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Mjere energetske politike

– Cilj je projekta povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora pa je tako namjera do proljeća 2024. osigurati ugradnju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte u gradovima partnerima. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85% financiranja (1,1 milijun eura) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa "Energija i klimatske promjene'' Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška, dok je ostatak financiran državnim sredstvima. Vrijednost aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić iznosi 285.000,00 eura, od čega je 85% sufinancirano kroz projekt "Dobra energija – SEET" – pojašnjavaju u Gradu. Nakon provedbe projekta Grad Zaprešić imat će ukupno četiri instalirane fotonaponske elektrane na javnim objektima (jedna je prije postavljena na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića), ukupne proizvodnje električne energije od 333 kw na godišnjoj razini.

– Gradska uprava kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju i zaštiti okoliša, pa je tako i u projektnoj dokumentaciji za obnovu zgrade suda, oštećene u potresu, predviđeno postavljanje fotonaponske elektrane – ističu. Radovi su u tijeku, a u potpunosti ih, iznosom od 4,34 milijuna eura, financira Zagrebačka županija. Vrijednost same elektrane, s godišnjom proizvodnjom od 46 kw, iznosi 65.000 eura.

– Još 2010. godine je Grad Zaprešić pristupio Sporazumu gradonačelnika, a odonda zaista provodimo projekte odgovornog gospodarenja energijom i zaštite okoliša, što se i vidi kroz brojne investicije u gradu, a već su u pripremi i novi projekti usmjereni upravo na provođenje učinkovitih mjera energetske i klimatske politike – rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Unazad nekoliko godina, potpuno su energetski obnovljene gotovo sve zgrade javne namjene, čime je ostvarena financijska korist uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete za minimalno 60 posto, a Zaprešić je i među prvim hrvatskim gradovima koji su ispunili obvezu usklađivanja postojeće javne rasvjete s odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

Kako do vlastite elektrane

Provedbom projekta NEWLIGHT, preko 4000 svjetiljki na području grada i pripadajućih mu naselja, zamijenjeno je LED rasvjetom, a modernizacijom sustava ostvarena je energetska ušteda od gotovo 80%. Za sve navedene projekte Zaprešiću je prošle godine dodijeljena i Europska nagrada za energiju (EEA). Među aktivnostima projekta "Dobra energija – SEET" je i predavanje za građane "Kako do vlastite solarne elektrane" koje organiziraju Grad Zaprešić i Zelena energetska zadruga, a koje će se održati u srijedu 8. studenog u Vršilnici Novih dvora, s početkom u 18 sati.

Ondje će građani moći saznati koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane, kako teče cijeli proces, kako se obračunava struja iz solarne elektrane, kako do poticaja i ostale korisne informacije.

– Također, istog dana od 10 do 15 sati, Gradska uprava organizira Dan otvorenih vrata kako bi se građanima omogućio pristup postavljenoj solarnoj elektrani i pružile informacije na licu mjesta, a sve očekuju i prigodni darovi, pa pozivamo sve zainteresirane da nas posjete i sudjeluju s nama u procesu energetske tranzicije! – kažu u Gradu.

Turistička zajednica grada Zaprešića ponovno organizira međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" u povodu obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića Međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" Priče i pjesme u čast bana Josipa Jelačića koji je govorio šest jezika Centar mini atletike obuhvaća trim stazu za zagrijavanje, atletsku stazu duljine 100 metara, zaletište i jamu za disciplinu skok u dalj i troskok, bacalište za kuglu te najsuvremenije skakalište za skok u vis, svlačionice sa sanitarnim čvorovima Suvremeno atletsko borilište u Zaprešiću Otvoren Centar mini atletike, uređuje se i park za parkour 28. obljetnica grada Zaprešića Zaprešić "Zaprešić je danas među najpoželjnijim gradovima za život"