Izbornik
Naslovnica Gradovi Senj
bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku

Predstava o Vukovaru razgalila srca u gradu podno Nehaja

Predstava o Vukovaru
1/20
Foto: Grad Senj
Nakon toga projicira se film „Bitka za Vukovar“, s mnoštvom originalnih fotografija iz ratnih dana, ali i igranim dijelovima prizora iz vukovarskih logora, a nakon njega i „Vukovar danas“

U prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva u Senju, 6. studenoga 2018. godine, održana je glazbeno-scenska predstava Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku autora Damira Plavšića i Damira Markuša-Kutine, vukovarskih branitelja, u organizaciji Grada Senja i Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj.

Vodotoranj u Vukovaru snažna veza Donacija Hrvatske vojske za Vodotoranj

Glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku” ima preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje za provođenje planiranih aktivnosti.

U sklopu uprizorenja nastupila je dramska skupina učenika nižih razreda Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj (mentorica Karmen Čorić, prof.), zbor Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj (mentorica Sandra Perger, prof.) sa solistima Josipom Butorac i Andyjem Miškulinom (koji su izveli skladbe „Samo da rata ne bude“ i „Senjsku Kuntradu“), učenici dodatne nastave povijesti (mentorica Andreja Kartelo-Nekić, prof.), recitatorska grupa Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića Senj, koja je recitirala odabrane stihove Silvija Strahimira Kranjčevića (mentorica Radica Turina, prof.) i vokalno-instrumentalni sastav Bonaca.

Putevima Frankopana Povratak u prošlost Kraljevički kaštel u frankopanskom ruhu

Glazbeno-scenska predstava Bitka za Vukovar dosad je gostovala u 151 gradu u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebna je zbog toga što na gledatelja djeluju svjetlosni efekti, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara.

Na samomu početku predstave gledatelji izravno sudjeluju u vukovarskoj agoniji tako što dječju igru na sceni (dramska skupina nižih razreda Osnovne škole) prekida zvuk sirene, nakon koje dolazi potpuno zamračenje. Djeca vrište od straha i panike, a u dvoranu ulaze učenici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića noseći barjake i lampione.

Foto: Grad Senj

Nakon toga projicira se film „Bitka za Vukovar“, s mnoštvom originalnih fotografija iz ratnih dana, ali i igranim dijelovima prizora iz vukovarskih logora, a nakon njega i „Vukovar danas“. Za vrijeme filma „Vukovar danas“, koji prikazuje prekrasne kadrove današnjega Vukovara, gledateljima se obratio Damir Markuš, vukovarski dragovoljac i pripadnik HOS-a iz Kutine, koji je preživio krvave događaje na Sajmištu.

U emotivnom govoru osvrnuo se na veličinu i žrtvu Vukovara, ali i svih onih gradova Hrvatske u kojima je trajao rat i uništavao sve pred sobom. Zahvalio je mnogobrojnoj publici na dolasku, a posebno je pozdravio sve branitelje i članove njihovih obitelji. Dolazak u Senj posebno je emotivan zbog sjećanja na kolegu suborca, pokojnoga Zvonka Špalja-Papundeka, senjskoga branitelja. Tom je prilikom gospodin Markuš članovima pokojnikove obitelji uručio Medalju grada Vukovara. Svoje iskustvo i svjedočanstva rata pretočio je u retke knjige 58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca.

Foto: Grad Senj

Emotivnim se govorom senjskoj publici obratio i Damir Plavšić, Vukovarac koji je u rat krenuo s druge godine studija na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Prošao je strahote logora Stajićeva, Niša i Sremske Mitrovice, a na tragu proživljenih strahota napisao je knjigu Zapisi iz srpskih logora.

U želji otkrivanja prave istine i svjedočenja o njoj, napisao je i drugu knjigu Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele). Plavšić je upozorio na činjenicu kako se u udžbenicima iz povijesti i dalje nedostatno obrađuje Domovinski rat. Upravo zbog toga glazbeno-scensko uprizorenje Bitka za Vukovar ima poslanje sačuvati pamćenje i istinu za buduće naraštaje.

Foto: Grad Senj

Okupljene je u ime Grada Senja pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, koji je zahvalio braniteljima na dolasku i čestitao im na hrabrosti, upornosti i predanosti važnoj zadaći: promicanju istine, čuvanju sjećanja i uspomene. Naglasio je također da je ovom predstavom Senj u zajedništvu i dostojanstvu odao počast herojskom gradu Vukovaru.

Tom je prilikom braniteljima uručio i prigodan poklon. Glazbeno-scensko uprizorenje završilo je zajedničkom pjesmom i druženjem s Damirom Markušem i Damirom Plavšićem.

Glazbeno-scenska predstava Bitka za Vukovar bila je početak Mjeseca sjećanja na Vukovar u Senju, koji se nastavlja 16.11. prikazivanjem filma Štafeta smrti u organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge branitelja Uskok Senj te 18.11. prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Senj sufinanciranje projekta Stiže novac za uređenje dječjeg igrališta i plaže u Svetom Jurju