Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Povratak u prošlost

Kraljevički kaštel u frankopanskom ruhu

Putevima Frankopana
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Mjuzikl „Putujemo u prošlost“ poseban je po tome što ga izvode nastavnici i učenici dvije osnovne škole – OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije te OŠ Nedelišće iz Nedelišća. Tekst i skladbe su originalna autorska djela

Dvorac Nova Kraljevica tijekom vikenda vratio se daleko u prošlost, u doba slavnih knezova Frankopana. U 25. godini Županije obilježava se 900. godišnjica od prvog spomena imena Frankopani kroz mnoštvo kulturnih i zabavnih manifestacija. Ova godina ujedno je i godina Europske kulturne baštine.

Platak novi sadržaji Summer sport games kao finale Ljeta na Platku

17 kaštela i 3 sakralna objekta; svaki od njih čuva priču o životu Frankopana, njihovoj ljubavi, strasti, zavjerama intrigama, vjeri i moći. Krenuli s Vinodola, Krka ili Gorskoga kotara, pustolovina je jednako uzbudljiva … zove se „Putovima Frankopana“. Projekt je pokrenut s ciljem obnove frankopanske baštine. Vrijedan je 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera.

Mjuzikl „Putujemo u prošlost“ nastao je prema povijesnom romanu Eugena Kumičića „Urota Zrinsko-Frankopanska“, a svoju premijernu izvedbu doživio je na autentičnoj lokaciji, u dvorcu Nova Kraljevica. Izvedbi su prisustvovali zamjenik župana PGŽ Petar Mamula, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić te privremena pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Tamara Carević-Baraba.  

- Projekt Putovima Frankopana važna je karika turističkog razvoja ove regije. On je sada u fazi kad se tek stavlja na noge, no nadamo se da ćemo uskoro turističke brojke u PGŽ-a, koje se obično bilježe u Opatiji ili Crikvenici i Novom Vinodolskom, podebljati i rezultatima posjete našim kaštelima. Želimo da turisti u našem kraju upoznaju i našu kulturnu baštinu - rekao je zamjenik Mamula na otvorenju manifestacije.

Krk Predstavljeni turistički rezultati Ostvarili rast noćenja i dolazaka u odnosu na 2017.

Mjuzikl „Putujemo u prošlost“ poseban je po tome što ga izvode nastavnici i učenici dvije osnovne škole – OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije te OŠ Nedelišće iz Nedelišća. Tekst i skladbe su originalna autorska djela. Idejni začetnici su ravnatelj opatijske osnovne škole Fredi Glavan te učiteljica razredne nastave Norma Migliaccio Čučak.
Premijeri je prisustvovalo više od 150 ljudi koji su istinski uživali u povijesnim slikama na autentičnom prostoru, prekrasnoj suradnji dviju županija, škola, učenika i nastavnika. 

Drugi dan od ranih popodnevnih sati dvorac su okupirale radionice i kazalištarci. Uz profesionalce iz TRIKO cirkus teatra, posjetitelji su stjecali osnove raznih srednjovjekovnih vještina poput hodanja na štulama, žongliranja, ekvilibristike na prekrasnoj livadi pored dvorca s pogledom na zalazak sunca. U  atriju su se održavale radionice pisanja perom i tintom, izrade Frankopanovog prstena, slamkofona, izrade Frankopanove zastavice, a sve pod stručnim vodstvom članova Teatra Oz. Za sam kraj premijerno je izvedena njihova predstava Frankopanov prsten. 

Regata Krčka jedra održat će se u petak od 12 do 17 sati uz bogat zabavni program Regata 21. Krčka jedra: Tri dana posvećena krčkom maritimnom nasljeđu