Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
organska kozmetika

Proizvodi iz Makarske u Nürnbergu, na vodećem sajmu prirodne kozmetike

Foto: Grad Makarska
Znatiželjne posjetitelje svih nacionalnosti koji posjećuju pogon ljubazno dočekuju radnici Herbae Dalmatiae, rado ih provedu kroz pogon, upoznaju s proizvodima i sa svojom pričom

Herbae Dalmatiae, proizvodni obrt za proizvodnju organske kozmetike, vlasnice Jelene Erceg, dobio je 105.044 kuna nepovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nepovratnim sredstvima Herbae Dalmatiae ojačat će svoj brend boljim pozicioniranjem na domaćem i inozemnom tržištu kozmetike i predstavit će se na sajmu Vivaness u Nürnbergu 2020. godine.

Makarska turistička atrakcija Autor Morskih orgulja Nikola Bašić predstavio idejno rješenje Nova atrakcija podno Biokova: Makarska dobiva prirodni instrument - Burolinu

Rade 12 godina

Sajam se održava u sklopu BIOFACH–a, najvećeg sajma za organsku hranu. Vivaness kao jedan od vodećih svjetskih sajmova okuplja na jednom mjestu proizvođače i distributere prirodne i organske kozmetike. 
Herbae Dalmatiae već dvanaest godina proizvodi organsku kozmetiku u Makarskoj, gdje je udio proizvođačkih tvrtki zanemarivo malen.

Od početka poslovanja, ističe vlasnica Jelena Erceg, izrađuju proizvode od domaćih sirovina, visoke čistoće, organskog porijekla, zdrave za čovjeka i okoliš pa su tijekom godina stekli izvrsnu reputaciju među zaljubljenicima u prirodnu kozmetiku, koja je posljednjih godina sve popularnija. Svoj uspjeh i stabilnost na tržištu postigli su kvalitetnim proizvodima, izrađenima na temelju održivog razvoja i uporabom kvalitetnih sirovina iz lokalnog okruženja. Ujedno, znatiželjne posjetitelje svih nacionalnosti koji posjećuju pogon ljubazno dočekuju radionici Herbae Dalmatiae, rado ih provedu kroz pogon, upoznaju s proizvodima te sa svojom pričom, ali im i pružaju savjete za uporabu njihovih proizvoda: prirodnih krema, ulja i sapuna.


Grad festivala želi pokazati autentičnost mediteranske kulture Od majstora stripa i Kraftinga do klapa i opere "Ero s onoga svijeta" u gradskoj luci

Međutim, za krupnije iskorake u promidžbenim aktivnostima, ističe vlasnica Jelena Erceg, malim proizvođačima presudan je novac pa im nepovratna sredstva, odobrena iz europskog fonda u najvišem mogućem iznosu sufinanciranja za realizaciju ulaganja u projekt pod nazivom „Mediteran na europskom tržištu“, prijavljenog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2“, iznimno mnogo znače.
 Projektnu prijavu na temelju dugogodišnje, uspješne suradnje i pružanja tehničko-savjetodavne pomoći uspješnoj ženi poduzetnici podnijela je Javna ustanova Makarska razvojna agencija – MARA, a dosadašnje kvalitetno poslovanje poduzetnice kao i njenih originalnih proizvoda drugi je put prepoznala i Europa. 
Obrt Herbae Dalmatiae u svojim proizvodima koristi samo certificirane prirodne sirovine, uz preradu po načelima “zelene kemije”, što je dodatno potvrđeno međunarodno važećim certifikatima, bez kojih nikako nije moguće izlagati na sajmu Vivaness. Provođenje dobre proizvođačke prakse i visoka kvaliteta proizvodnje Herbae Dalmatiae te zdravstvena ispravnost potvrđena je ISO 22716 certifikatom.

Izvoz u EU

Na sajmu Vivaness će se, doznajemo, predstaviti s osam proizvoda visoke kvalitete. S obzirom na povratne informacije turista, odnosno činjenicu da većina zadovoljnih kupaca dolazi s područja kontinentalne Europe, ciljano tržište na koje se planira proširiti obrt Herbae Dalmatie odnosi se na Njemačku, Austriju, Švicarsku, Poljsku i Češku.

Makarani u Budvi Prvi međunarodni festival duhačkih orkestara Gradska glazba Makarska nastupila u Budvi

Tim tržištima proizvodi Herbae Dalmatie, upravo zahvaljujući prepoznatljivim, mediteranskim sirovinama, kao i dobivenim certifikatima, već su se pokazali atraktivnima. 
Herbae Dalmatiae izvozi u nekoliko europskih zemalja, među kojima i u Norvešku, a upravo će na festivalu brodova i mora u dalekom Bergenu u srpnju imati štand s mediteranskim proizvodima Herbae Dalmatiae. Na sličnom festivalu izlagali su više puta i u Francuskoj.