Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Grad festivala želi pokazati autentičnost mediteranske kulture

Od majstora stripa i Kraftinga do klapa i opere "Ero s onoga svijeta" u gradskoj luci

1/3
Foto: Grad Makarska
Jedan od festivalskih aduta je i trodnevni Krafting koji je završio koncertom TBF-a u bajkovitom parku Fra Jure Radića

Walter Venturi, Lola Airaghi, Majo Pavlović, Shawn Crystal, Sibin Slavković, Zlatko Milenković... Ljubiteljima stripa ova su imena dobro poznata, a svi oni okupili su se na jednom mjestu, u Makarskoj, na 12. MaFestu, međunarodnom festivalu stripa koji je okupio 65 autora iz 11 država.

Na Korčuli otvorena Port 9 plaža Na 1600 kvadrtnih metara uređeni su plaža, šetnica, dizalo za osobe s invaliditetom...

Klape, koncerti...

Grad Makarska i Turistička zajednica ove su godine poseban trud uložili u promjenu slike o Makarskoj, koju neki nazivaju destinacijom narodnjaka, u grad festivala te kvalitetnih i prepoznatljivih manifestacija. Samo je MaFest dosad privukao više od 12.000 posjetitelja, a uključivao je radionice, izložbe originalnih crteža Andrije Maurovića iz 1937. s pasicama iz stripova "Gospodar Zlatnih bregova" i "Sablast Zelenih močvara", iz samog početka serijala o Starom Mačku, za koje se mislilo da su izgubljeni, tribine, burzu stripova i sjajne koncerte. Od 2006. do danas MaFest se etablirao kao najpoznatiji međunarodni festival stripa u Hrvatskoj i regiji. Jedan od festivalskih aduta je i trodnevni Krafting koji je završio koncertom TBF-a u bajkovitom parku Fra Jure Radića. Posjetitelji su svakodnevno imali priliku uživati u odabranim craft pivima i ginovima domaćih i stranih proizvođača, te vrhunskim jelima koja su pripremali neki od najpoznatijih hrvatskih kulinarskih majstora. 

U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma ‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

Nastupio je Porinom nagrađeni Vojko V i Cubismo. U drugoj polovici lipnja održana je Šumoteka - knjižnica na otvorenom, još jedna zanimljiva manifestacija. Gradska knjižnica je u suradnji s TZ-om pripremila radionice za djecu, kvizove i književne promocije. Poseban je doživljaj bilo malo ljetno kino na otvorenom. Prvog dana srpnja počelo je "Makarsko kulturno ljeto", i to koncertom grupe Ozon na Kačićevu trgu, a do Dana Hrvatske ratne mornarice svakodnevno će se odvijati razna događanja. Grad i TZ uz potporu Ministarstva kulture i partnera na pripremi su radili mjesecima. Na svečanom otvorenju 2. srpnja na Kačićevu trgu prvi je put izvedena opereta "Vesela udovica". Nastupi klapa bit će uvod u Festival klapa uz mandoline i gitare. Domaćine i goste očekuju i koncert klape Sv. Jurja HRM-a, klapske večeri u Arbunu, pučka fešta na Trgu Kobaca, tradicionalni Jazz festival, Glazbene noći pod zvijezdama... Na pozornici Ljetnog kina gostovat će predstave "Sirena i Viktorija", "Ništa ljubav samo seks" i operni spektakl "Ero s onoga svijeta" HNK-a Split. Organizatori najavljuju ''prave'' ribarske večeri ispred PŠRD-a Arbun. Posjetiteljima će dočarati nekadašnju staru Makarsku, odnosno gradić u kojem se jela riba, družilo se i pjevalo.

Bogat program tijekom ljeta u gradu kulture i glazbe Od Gljevstoka i jubilarnog Sajma sela do spektakularnog prikaza opsade i Alke

Uzbudljivo ljeto

– Turistička zajednica i Grad žele Makarsku učiniti gradom ljetnih festivala u kojima ćemo pokazati autentičnost naše mediteranske kulture, identiteta ali i međunarodnih, svjetskih trendova na zadovoljstvo ne samo gostiju nego i naših građana. Ove me godine posebno veseli dolazak HNK Split s operom "Ero s onog svijeta" koja će se prikazati 7. kolovoza na otvorenom platou uz more u gradskoj luci. Gotovo da neće biti dana ovog ljeta, a da se u Makarskoj neće nešto događati, od koncerata, festivala, pučkih fešti i predstava – kaže direktorica Turističke zajednice grada Makarske Hloverka Novak-Srzić.