Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
projekt 'kako istražuju djeca'

Prve vrtićke grupe koje su kroz igru učile o važnosti očuvanja okoliša

1/3
Važnost edukacije od najranije dobi pridonijet će podizanju svijesti od malih nogu o odgovornosti za naš okoliš o kojem smo se dužni brinuti svi zajedno

Polaznici skupine Zečići Dječjeg vrtića Pula i Delfini DV-SI 'Rin Tin Tin' Pula – Pola nastavljaju s projektom 'Kako istražuju djeca' koristeći resurse u lokalnoj zajednici te je u sklopu projekta organiziran edukativni posjet Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun d.o.o. Pula.

Djeci je na prihvatljiv način pojašnjeno što je Centar i kako funkcionira sustav gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji, a uz pomoć djelatnika Kaštijuna pripremljeni su razni materijali za dječje aktivnosti i radionice, priopćili su iz Grada Pule.

Novo vježbalište u Puli Pula Grad dobio novo vježbalište na otvorenom

U vrtićima su djeca pripremljena za posjet koji je bio prilagođen djeci predškolske dobi, a sve kako bi se djeci pobliže ponovila važnost razvoja svijesti o odvojenom prikupljanju korisnih sirovina iz otpada, o recikliranju čime se dobiva dodatna vrijednost te otpad postaje nova sirovina, odnosno dobiva novi život.

Djeca su dočekana s pripremljenim elementima, a sve s ciljem edukativnog boravka na otvorenom, ali i u laboratoriju gdje su djeca imala mogućnost istraživati, promatrati ali i samostalno isprobavati i naučiti kako se otpadna voda čisti, filtrira i ponovno koristi za zalijevanje cvijeća i travnjaka, pranje kamiona i drugo.

Učenje kroz igru je od iznimne važnosti za dijete predškolske dobi te su provedene aktivnosti bile zaista veliki poticaj upravo za iskustveno učenje.

Radionice i aktivnosti na otvorenom su bile raznovrsne: od oslikavanja, crtanja, igre "Recikliraj me", nogometa na igralištu gdje su golovi napravljeni od već korištenog materijala, imitativne igre u kućicama koje su djelatnici Kaštijuna napravili od kartona i ostalih već korištenih materijala.

Dani hrvatskog turizma Na Hvaru Pulski filmski festival na Danima hrvatskog turizma

Zabavno je bilo snimiti fotografiju na kojoj su djeca svojim tijelima formirala oblik srca pod motom "Zeleno srce Istre". U laboratoriju je djeci pokazano niz eksperimenata na temu "Očistimo vodu" u kojima su i sama aktivno sudjelovala.

Cjelovito osmišljen posjet opravdao je aktivnosti u projektu "Kako istražuju djeca", jer su djeca skupina Zečići i Delfini, prve vrtićke skupine koje su uz igru učile o razvrstavanju i recikliranju.

Važnost edukacije od najranije dobi pridonijet će podizanju svijesti od malih nogu o odgovornosti za naš okoliš o kojem smo se dužni brinuti svi zajedno. Interakcijom predškolske ustanove s lokalnom zajednicom pomažemo djecu učiti kako odgovorno pristupiti okolišu da bi mogli nastavili uživati u blagodatima prirode i njezinih resursa.

mjesec hrvatske knjige Gradsko natjecanje u čitanju naglas