Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Zdravstveni nadstandard u primarnoj zdravstvenoj skrbi u Mokošici

Prva pedijatrijska ambulanta koja ima ultrazvuk za dječju kardiologiju

Foto: Grad Dubrovnik
Vrijednost doniranog ultrazvučnog uređaja za djecu od najranije životne dobi iznosi 320.000 kuna

Prije godinu dana otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici dobila je, zahvaljujući donaciji hotela Maestral u suradnji s Gradom Dubrovnikom, novi uređaj – kardiološki dječji ultrazvuk.

GAREŠNICA Za zajednice i Crveni križa 1,5 milijuna kuna

Grad osigurava i plaće

Koristit će ga pedijatrica dr. Miljenka Crnčić Orlić, koja je ujedno i subspecijalistica dječje kardiologije. Time se ostvaruje zdravstveni nadstandard, kao jedan od rijetkih primjera u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj.

Uređaj su uručili dubrovački gradonačelnik Mato Franković i predsjednik uprave hotela Maestral Joško Prkačin. Gradonačelnik Franković ovom je prilikom potvrdio i kako će Grad nastaviti osiguravati sredstva za plaću liječnice i medicinske sestre sve dok se ne steknu uvjeti da ova ambulanta uđe u mrežu pedijatrijskih ambulanti RH.

Vrijednost doniranog UZV uređaja za dječju kardiologiju iznosi 320.000 kuna. Aparat je primjeren za primarnu zdravstvenu zaštitu djece od najranije životne dobi, a za složenije situacije mali pacijenti bit će upućeni u Opću bolnicu Dubrovnik.

Gradonačelnik ugostio pobjednika državnog natjecanja iz kemije U travnju će se znati putuje li u Japan

Pedijatrijska ambulanta je u siječnju prošle godine otvorena u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje dubrovačkom Domu zdravlja za ovu svrhu. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada ‘Blaga djela’. Grad je ujedno osigurao gradski stan, adaptirao ga i uredio za pedijatricu te i nakon istekla godine dana i dalje osigurava plaću za liječnicu i medicinsku sestru.

Više od dva milijuna kuna

Iako nije nadležan za zdravstvo, Grad Dubrovnik je, kako bi omogućio otvaranje ove ambulante te na taj način građanima učinio dostupnim zdravstvenu usluga za kojom su iskazali potrebu, uložio više od dva milijuna kuna i nastavlja ulaganje i dalje.