Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Stipendije za vinkovačke srednjoškolce

Prvi put 58 učenika dobivat će stipendije Grada – mjesečno 300 kuna

Grad Vinkovci dijeli stipendije
1/2
Foto: Branimir Bradarić
Ugovore o stipendijama učenicima je predao gradonačelnik Ivan Bosančić. Učenici kažu da će tih 300 kuna mjesečno njima biti dovoljno za neke njihove potrebe i da će se time pomoći i njihovim roditeljima

Već godinama Grad Vinkovci studentima dodjeljuje stipendije, a sve s ciljem da se troškovi studiranja olakšaju njihovim roditeljima. Od ove godine Grad Vinkovci će po prvi put stipendirati i učenike srednjih škola s područja grada. Posije provedenog javnog poziva taj projekt je i realiziran tako da je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potpisao 58 ugovora o dodjeli srednjoškolskih stipendija. Govoreći budućim gradskim stipendistima Bosančić je kazao kako Vinkovci po prvi put daju učeničke stipendije te kako mu je iznimno drago što Vinkovci imaju učenike koji ih zaslužuju, koji su pokazali izvrsnost i koje je radi svega toga Grad prepoznao.

Započela vinkovačka božićna priča Na Adventu kućica Djeda Božićnjaka, klizalište, Buba bar sprema ‘sarmu to go’...

– Vjerujemo kako će ovih 58 učenika uspješno nastaviti svoje školovanje i pokazati da zaslužuju ove stipendije, a u budućnosti postati i studenti stipendisti te na kraju doprinositi gradu i svemu onome što radimo u gradu, sa svojim znanjem koje će steći kroz školovanje. U ovom mandatu pokazali smo da želimo slušati naše sugrađane kao i gledati dobre projekte koji se provode u drugim gradovima – rekao je Bosančić.

Dodaje i kako su učeničke stipendije uvedene nakon što su gradske vlasti poslušali ono što je važno Vinkovčanima. Sve te želje su gradske vlasti uokvirile u odluke, a rezultat je potpisivanje ugovora o stipendiranju.

– Nadamo se kako će se ovaj projekt samo širiti u budućnosti – istakao je Bosančić.

Obljetnica Vinkovački muzej otvoren prije 73 godine

Prema riječima gradske pročelnice za društvene djelatnosti Andree Vinković Vinkovci će ove godine na ime stipendija izdvojiti 2,113 milijuna kuna od čega 174 tisuće kuna je namijenjeno učeničkim stipendijama. Učenička stipendija iznosi 300 kuna mjesečno i isplaćuje se u 10 obroka.

– Pravo na dodjelu gradskih stipendija imali su učenici koji su državljani RH, imaju prebivalište na području grada Vinkovaca, imaju prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole iznosi najmanje 4,50 te ne ostvaruju pravo na stipendiju iz nekog drugog izvora. Kriteriji za bodovanje su bili uspjeh u učenju, uspjeh na natjecanjima znanja, ostale posebnosti u kućanstvu podnositelja te prihodi po članu kućanstva – rekla je Vinković.

Sufinanciranje projekata Za obnovu škola i dvorana 8,4 milijuna kuna od države

Zadovoljni činjenicom što će dobivati stipendije i sami su učenici koji ne kriju kako će im one puno značiti. Navode i kako će tih 300 kuna mjesečno njima biti dovoljno za neke njihove potrebe kao i da će se na taj način pomoći i njihovim roditeljima. Učenica četvrtog razreda Lea Nađ kaže kako su ove stipendije nešto jako dobro jer tako Grad učenike potiče da uče još više, da učenici budu što uspješniji i tako ostvare što veći prosjek kako bi se mogli javiti za ovu stipendiju.

– Meni je drago što sam se ja potrudila da budem što bolja, ponajprije zbog sebe, a sada se taj trud i na ovaj način isplatio – rekla je Nađ.