Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska 107 pregleda
Otvoren Astro park u Makarskoj

Prvo znanstveno igralište za djecu na konceptu Sunčevog sustava

Astro park Makarska
Foto: Grad Makarska
Makarska je dobila još jedan atraktivan sadržaj koji će privući i brojne turiste

U Makarskoj je otvoren Astro park, prvo znanstveno igralište za djecu bazirano na konceptu Sunčevog sustava, a ujedno i jedinstven projekt takve vrste u Europi.

To je mjesto koje je svojim posebnim spojem edukativnog, znanstvenog i zabavnog sadržaja predodređeno za jednu od perjanica makarske turističke i kulturne ponude, a s druge strane otvaranje Astro parka ujedno predstavlja i krunu rada makarske udruge DAUP Oriona, utemeljitelja Makarske zvjezdarnice koja je sada, zajedno s novootvorenim dječjim igralištem, zaokružena u unikatan znanstveno-edukativno ‘rezervat’ u centru grada, izvijestili su iz gradske uprave.

- Astro park Makarska je trostruko umjetničko djelo – kulisu (Spomenik NOB-a op.a.) je izgradio arhitekt Matija Salaj, parter i projekt je izradio arhitekt Goran Juričić, a ove prekrasne skulpture naš akademski kipar Vice Glibota. Ono što grad njime dobiva su stalno otvoreni umjetnički postav, otvoreni edukacijski centar za djecu i mlade, novi jedinstveni turistički sadržaj ali i novu javnu parkovnu površinu. Danas smo dobili i jedan prostor koji je dostupan svoj djeci za educiranje o životu i onom što nas okružuje. Nadam se da će uloga Astro parka biti upravo ono što želimo, a to je da uz rekreaciju, druženje i komunikaciju širimo dječje vidike i spoznaje - kazao je zadovoljni predsjednik DAUP Oriona Gloryan Grabner, koji je iskoristio priliku zahvaliti se svima koji su pripomogli da ideja iznesena 2009. godine danas postane gotov projekt: Maji Novaković iz Županijske zajednice tehničke kulture, Lidiji Vukadin Vranješ, Županiji splitsko- dalmatinskoj, nekadašnjem zastupniku Jakši Baloeviću, SABA-i Makarskog primorja kao i izvođaču radova tvrtki Mata. Kao najzaslužnijeg pojedinca istaknuo je gradonačelnika Tonćija Bilića koji se, naveo je Grabner, od prvog dana zalagao za projekt i lobirao za njegovo ostvarenje.

- Sretan sam što smo nakon dvije godine intenzivnog rada realizirali ovaj projekt, kao pravi primjer dobre prakse suradnje javnog i civilnog sektora, odnosno udruge Orion i Grada Makarske. Svi se sjećate kako je ovaj prostor izgledao prije izvođenja radova. Danas je sasvim drugačija slika – s jedne strane Spomenik NOB-a i plato na kojima se odvijaju kulturna događanja, a s druge Zvjezdarnica s Astro parkom čime ovaj prostor konačno postaje uređena cjelina. Zahvaljujem prije svega Ministarstvu turizma što je prepoznalo vrijednost i turistički potencijal, te sufinanciralo ovaj projekt, a zahvaljujem se i svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji - kazao je gradonačelnik Bilić, nakon čega je novootvoreni Astro park blagoslovio don Pavao Banić.

Na svečanosti otvaranja u petak bio je veliki broj posjetitelja, i djece i odraslih, koje je prije pozdravnih riječi uzvanika svojim nastupom ‘pozdravila’ Gradska glazba Makarska.