Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Suradnja sa SUVAG-om

Prvog dana listopada s radom počinje nova logopedska ambulanta

Logopedska ambulanta u Zaprešiću
Foto: Grad Zaprešić
Osim djeci, logopedska ambulanta bit će na raspolaganju i odraslima, a bit će smještena u Zdravstvenom centru Sjever

S obzirom na nezadovoljavajuću razinu stručne pomoći koja je dostupna djeci s poteškoćama u govorno-jezičnom razvoju Grad Zaprešić pokrenuo je inicijativu za otvaranje logopedske ambulante koja bi djelovala neovisno o predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.

Zaprešić ulaže u djecu i mlade te u njihovo obrazovanje Gradska uprava puno ulaže u poboljšanje uvjeta odgoja i obrazovanja Zaprešić - grad mladih, ali i najobrazovanijih u Zagrebačkoj županiji

Naime, podaci prikupljeni od stručnih suradnika zaposlenih u vrtićima i osnovnim školama pokazali su da je u logopedske tretmane koje te ustanove pružaju uključena tek trećina ukupnog broja djece kojoj su potrebni tretmani, i to uglavnom zbog prekapacitiranosti zaposlenih logopedinja kojoj je uzrok rast broja djece s jezično-govorno-komunikacijskim teškoćama. Takve teškoće važno je rješavati u predškolskoj dobi, a logopedinje u dječjim vrtićima provode vježbe sa svakim djetetom jednom tjedno, iako bi optimalno bilo barem dva puta.

Nadalje, kako bi uključile što veći broj djece, često rade i s dvoje istovremeno, no čak ni tako ne uspijevaju obuhvatiti ukupan broj djece kojima su logopedski tretmani potrebni. Tako je više od stotinu djece uključeno u tretmane u zdravstvenim ustanovama izvan Zaprešića ili pak u privatnima koje se plaćaju.

Grad je zato dogovorio suradnju s Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, pa će se tako otvoriti logopedska ambulanta u sustavu zdravstvene skrbi koja će, osim djeci, biti na raspolaganju i odraslima, a s radom će započeti 1. listopada te će biti smještena u Zdravstvenom centru Sjever.     

Centar za mladež Zaprešić Centar za mladež Zahvaljujući njima Zaprešić je postao grad za volontere hitna Zagrebačka županija U Zaprešiću i Samoboru po dva liječnika 24 sata dnevno