Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
EU komisija svrstala Pulu među gradove s najviše kulturnog i kreativnog potencijala

Pula dobila mjesto u elitnom društvu 100 najodrživijih svjetskih destinacija

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Istraživanje Europske komisije objavljeno je početkom listopada u sklopu projekta ‘Cultural and Creative Cities Monitor 2019.’

Grad Pula najuspješniji je hrvatski grad s najviše kulturnog i kreativnog potencijala, pokazalo je to istraživanje Europske komisije, objavljeno početkom listopada, u sklopu projekta pod nazivom “Cultural and Creative Cities Monitor 2019.” Među 190 europskih gradova uključenih u istraživanje, čak ih je pet iz Hrvatske, a prema brojnim kvantitativnim i manjim dijelom kvalitativnim pokazateljima, ocjenjivali su se kulturni i kreativni potencijal europskih gradova.

pula Započelo premještanje spomenika posvećenog Uljaniku zbog gradnje kružnog toka

City-break destinacija

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako ga neizmjerno veseli ovo priznanje koje je još jednom potvrdilo iznimno vrijedan kulturni potencijal Pule, ali i koji prepoznaje kontinuirane napore koji se ulažu u razvoj i obogaćivanje same ponude grada.

– Glavni nam je cilj kontinuirano poticati razvoj novih sadržaja i obogaćivati ukupnu kulturnu i turističku ponudu grada, poput Muzeja istarskog maslinova ulja i Memo muzeja. Pula svake godine organizira i posjetiteljima nudi više od tisuću kulturno-umjetničkih manifestacija, a među najposjećenijima su slavni Pulski filmski festival, Pula Marathon, Spectacvla Gladiatoria u Areni i bogati program Adventa pod nazivom “Prosinac u Puli” te vjerujem kako je i to jedan od razloga zašto smo danas zauzeli svoje mjesto u elitnom društvu 100 najodrživijih destinacija svijeta i zašto smo među najboljim “city break” destinacijama – poručio je gradonačelnik Boris Miletić.


Više je određujućih kriterija za sudjelovanje u ovom projektu, a isključivi su da grad premašuje 50 tisuća stanovnika te da ima vjerodostojne statističke i druge podatke potrebne za evaluaciju. Istraživanjem su tako obuhvaćeni svi gradovi, njih 67 koji su od 1985. godine bili ili su nominirani za europske prijestolnice kulture. Sljedeća 64 grada odabrana su prema kriteriju da su dijelom UNESCO-ove zaštićene kulturne baštine, i konačno još 59 gradova po kriteriju da se u njima održavaju najmanje dva međunarodna kulturna festivala godišnje. Među tih 190 gradova, pet ih je iz Hrvatske, i to, uz Pulu, Osijek, Rijeka, Split i Zagreb. Gradovi su ocjenjivani u različitim skupinama ovisno o njihovu broju stanovnika.


GRADSKO SUFINANCIRANJE Ljepši izgled grada – projektom Dolcevita obnovljeno 59 pročelja u središtu Pule

Pobjednik je Pariz

Sveukupni pobjednik, a time i u skupini gradova iznad milijun stanovnika jest Pariz sa sveukupnim indeksom 66. U skupini XL pobjednik je Copenhagen s indexom 46,8, a Zagreb je s indeksom 21 na 32. mjestu od ukupno 41 grada u ovoj skupini. U skupini L od 42 grada pobjednik je Zürich s indeksom 49,3, a slijede ga Firenca, Karlsruhe i Venecija. U najbrojnijoj S i M skupini ukupno je vrednovano 87 gradova, među njima i četiri iz Hrvatske. Najbolji rezultat ostvario je Bern s indeksom 46,9.

Od hrvatskih gradova uvjerljivo najbolji rezultat ostvarila je Pula te je s indeksom 25,6 zauzela 27. mjesto, a Pula ima najbolji rezultat u području Intelektualno vlasništvo i inovacije, gdje za pokazatelj trogodišnji prosjek ICT patentnih prijava ima indeks od 84,1. Prema mišljenju Europske komisije, kulturni i kreativni potencijal iznimno je važan za sveukupni potencijal grad(ov)a, a time i cijelog prostora EU, odnosno pokretač je gospodarskog napretka i socijalne kohezije. Naime, prema podacima Europske komisije, Kulturna i kreativna industrija (CCIs) zapošljava na razini EU više od 12 milijuna ljudi, što čini 7,5 posto ukupno zaposlenih te sudjeluje s više od 4 posto u ukupnom BDP-u.

U sklopu manifestacije Prosinac u Puli čak četiri novogodišnja dočeka Na 18 koncerata diljem grada nastupit će Vanna, Marko Tolja i Mia Dimšić, Šajeta...

Za doček Nove godine na Forumu nastupa Zabranjeno pušenje

Što se tiče skorašnjih programa u našem najbolje rangiranom gradu, u Puli je sve spremno za završetak još jedne rekordne turističke godine tradicionalnim programom obilježavanja Adventa pod nazivom “Prosinac u Puli”. Tako će Puljani i njihovi gosti i ovih blagdanskih dana uživati u glazbenom programu Rocktarate koji donosi 18 koncerata poznatih i lokalnih bendova, a uz to će biti organiziran i tradicionalni Advent u katedrali s Vannom i božićni koncert humanitarnog karaktera u Istarskom narodnom kazalištu na kojem će nastupati Marko Tolja i Mia Dimšić.

Za doček Nove godine na Forumu nastupa Zabranjeno pušenje, a Seasplash Platforma će tradicionalno mladima nuditi i mnogo alternativne glazbe i zabavnog programa.

Bit će veselo i na tržnici, gdje će se održavati popularni i jutarnji jazz božićni koncerti, dok će za najmlađe biti organizirana Čarobna šuma na Giardinima.

Ilustracija 19. do 21. listopada Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka u Puli