Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula poduzetnicima u 2019. dodijelio milijun i pol kuna bespovratnih sredstava

Pula je uz Zagreb grad s najviše poduzetnika među radno sposobnim stanovništvom

1/3
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Povjerenstvo za dodjelu potpora je od ukupno 146 zahtjeva odobrilo njih čak 129

U prostorijama pulske Komunalne palače sredinom studenog održana je četvrta sjednica Povjerenstva za dodjelu potpora iz programa “Potpore Pula 2019.” koji je namijenjen poticanju razvoja gospodarstva Pule u 2019. Odobren je preostali iznos od 29.785,67 kuna potpore trima zahtjevima pulskih poduzetnika koji su se prijavili na potpore.

EU komisija svrstala Pulu među gradove s najviše kulturnog i kreativnog potencijala Pula dobila mjesto u elitnom društvu 100 najodrživijih svjetskih destinacija

Najbolji grad za gospodarstvo

Zbog iznimnog interesa pulskih poduzetnika, Grad Pula je za 2019. odlučio povećati predviđeni iznos od milijun kuna koji se dodjeljuje poduzetnicima na 1,5 milijuna kuna. Ta su sredstva sada u potpunosti iskorištena.

– Ovako velik interes za javni poziv potvrđuje kako je naša odluka sufinanciranja poduzetnika s milijun i pol kuna iz gradskog proračuna bila opravdana i drago mi je da je to ove godine posebno i prepoznato, budući da smo ponijeli i titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji u istraživanju koje je proveo portal gradonačelnik.hr u suradnji s partnerima. Nije stoga slučajno Pula danas uz Zagreb grad s najviše poduzetnika u odnosu na postotak radno sposobnog stanovništva, grad u kojem se poduzetnici dobro osjećaju i u kojemu vide prostora za nesmetanu realizaciju svojih poslovnih ideja – naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

pula Započelo premještanje spomenika posvećenog Uljaniku zbog gradnje kružnog toka

Povjerenstvo za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva od ukupno 146 zahtjeva odobrilo je njih čak 129 čime je Grad Pula na direktan način pomogao mnogobrojnim pulskim poduzetnicima u sklopu raznih mjera pomoći, od potpore novoosnovanim tvrtkama i potpora poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata do potpora za novo zapošljavanje ili samozapošljavanje. Pomažu i IT sektor koji osim što zapošljava velik broj ljudi, generira prihode i jača tehnološki potencijal kao impuls razvoja, s kojim u Gradu žele biti u korak. Isto tako, poduzetnici su mogli dobiti i novac za nabavu dugotrajne materijalne imovine. – Zahvaljujem svim poduzetnicima na velikom angažmanu i prijavama na “Potpore Pula 2019.” koje su se pokazale kao pravi alat koji u velikoj mjeri olakšava poslovanje malim poduzetnicima – dodao je gradonačelnik Boris Miletić.

Ulaganje u infrastrukturu

Izravni bespovratni poticaji Grada zasigurno pomažu u poslovanju, no važne su i ostale aktivnosti koje Grad redovno provodi, od unapređenja predškolskog i školskog sustava do ulaganja u infrastrukturu, čime se znatno unapređuje kvaliteta života u Puli. Stoga i ne čudi što je Pula danas jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj.

GRADSKO SUFINANCIRANJE Ljepši izgled grada – projektom Dolcevita obnovljeno 59 pročelja u središtu Pule

Kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva Grad Pula osigurao je paket od ukupno devet mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva. Riječ je o mjerama za novoosnovane tvrtke, nova zapošljavanja i samozapošljavanje, kao i za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekta te za sufinanciranje nastupa na međunarodnim sajmovima. Tu su i mjere za ulaganje u standarde kvalitete i za uvođenje inovacija u proizvodnju. Mjere se koriste i za subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, za nabavu dugotrajne imovine, a tu su i potpore za IT sektor.

Foto: Grad Pula

Takvu praksu Grad Pula provodi već niz godina čime se direktno utjecalo na povećanje zaposlenosti te će se s uspješnom proaktivnom praksom nastaviti i dalje. Osim direktnih mjera pomoći, Grad ulaže i u infrastrukturu, pa je posebno važan projekt budućeg co-working prostora u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar.