Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Dan ružičastih majica Grad Pula obilježio u Osnovnoj školi Šijana

Pulski osnovnoškolci obukli ružičaste majice jer znaju da nasilju nije mjesto u školi

1/2
Foto: Grad Pula
U povodu Dana ružičastih majica zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci i načelnik PP Pula i član Vijeća Vjekoslav Vukšić susreli su se s učenicima

U povodu Dana ružičastih majica zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci i načelnik Policijske postaje Pula i član Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Vjekoslav Vukšić održali su prigodan susret s učenicima Osnovne škole Šijana i njihovom razrednicom te ravnateljicom Almom Tomljanović.

U sklopu EU projekta Đir po Puli Pula dobila informativne ploče s QR kodovima na novim stazama za hodanje

Suradnja s policijom

– Doista mi je drago što ćemo i ove, za sve nas izazovne godine, poslati jednu snažnu poruku: ‘ne’ nasilju. Živimo u malo drukčijem vremenu i naša odgovornost je da osluškujemo našu djecu. Drago mi je što su u obilježavanje Dana ružičastih majica uključena naša djeca i njihove poruke najbolje govore da znaju kako nasilju nije mjesto u školi. Njime se ne rješavaju problemi. Uloga javnih službi i policije, ali i gradskih službi, jest da preveniramo nasilje i motiviramo mlade da razmišljaju i kažu ‘ne’ nasilju u školama – rekla je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci.

Načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić tom je prigodom rekao da Policijska postaja Pula, PU istarska i MUP provode veliki broj programa tijekom cijele godine u suradnji sa školama, Vijećima za prevenciju kriminaliteta i lokalnom zajednicom te da su rezultati zaista dobri.

– Prošla 2020. godina protekla je u ozračju pandemije i sve dnevne aktivnosti bile su okrenute ka tome. Zabilježili smo pad nasilja svih vrsta kao i kaznenih djela s elementima nasilja. Ponosni smo na činjenicu da ove naše aktivnosti pokazuju da je iz godine u godinu stanje sve bolje te je nasilja sve manje – rekao je načelnik Vukšić, ujedno zahvalivši Gradu Puli na suradnji kroz Vijeće za prevenciju kriminaliteta kao i školama koje su uvijek spremne na suradnju. Ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović rekla je da je škola kao odgojno-obrazovna institucija jedna od važnih karika koja se bavi prevencijom nasilja.

IZLOŽBA U PASTORALNOM CENTRU SV. BONE U ratu u Vukovaru stradalo 34-ero djece

– U suradnji s Gradom Pulom šest godina obilježavamo Dan ružičastih majica. U suradnji s MUP-om provodimo zajednički program Internetsko nasilje, a psihologinja škole s učenicima trećeg i četvrtog razreda provodi projekt Sigurnost na internetu. Već u prvom razredu učenici se susreću s raznim medijima i online sadržajima i jako je važno pravodobno ih educirati o sigurnosti – rekla je ravnateljica Tomljanović.

Ujedno je izrazila zadovoljstvo što je OŠ Šijana dobitnica UNICEF-ove plakete “Stop nasilju”.

Ideja krenula iz Kanade

Inače, Grad Pula u povodu Dana ružičastih majica već tradicionalno održava revijalnu učeničku utrku ulicama Pule, koja se ove godine nije mogla održati zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su na snazi. Dan ružičastih majica obilježava se posljednje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio 2007. godine u Kanadi kada je na inicijativu školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka koji je u školu došao u ružičastoj majici kao podrška liječenju teško bolesne majke. Nakon toga su, u znak solidarnosti i podrške, drugi učenici u školu došli odjeveni u ružičaste majice. Ružičaste majice postale su prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.