Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U sklopu EU projekta Đir po Puli

Pula dobila informativne ploče s QR kodovima na novim stazama za hodanje

Foto: Grad Pula
Svaka staza opremljena je legendom koja na brz, jednostavan i lako razumljiv način prikazuje dužinu i težinu staze, vrijeme hodanja i njezin početak

U neposrednoj blizini mora na pulskim Valkanama predstavljeno je 12 obilježenih staza za hodanje na kojima su postavljene informativne ploče u sklopu projekta Đir po Puli koji Grad Pula provodi u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

MJERE U 2021. GODINI Za poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva 300 tisuća kuna

Tjelesna aktivnost

– Cilj projekta i zajedničkih aktivnosti Grada Pule i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije je promovirati važnost tjelesne aktivnosti kao preduvjeta za zdravlje i stjecanje zdravih životnih navika. Nalazimo se na jednoj od 12 staza koje smo zajedno s Udrugom kineziologa Pula mapirali i promoviramo ih kako bismo i tako motivirali naše sugrađane da se odazovu ovakvim pozivima. Zaista mi je drago što smo u našoj prekrasnoj Puli locirali 12 lijepih staza i vjerujem da će svatko pronaći onu koja mu odgovara. Imamo staze uz more poput ove na Valkanama, staze po gradu i kroz šumu, različitih dužina i težina. Za sada pozivamo građane pojedinačno, a organizirani treninzi hodanja koje će voditi članovi Udruge kineziologa provest će se kada to epidemiološke mjere dozvole – rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

U ime partnera Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ravnatelj dr. med. Aleksandar Stojanović rekao je da je projekt Đir po Puli prilika za promociju zdravih stilova života kroz tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu.

Gradsko vijeće usvojilo odluku o ovogodišnjim laureatima Jelenku Topiću nagrada za životno djelo

– Kronične nezarazne bolesti glavni su uzrok smrtnosti u svijetu i u Europi, a promjenom naših životnih stilova možemo prevenirati te bolesti. U sklopu ovog projekta imamo niz aktivnosti vezanih za pravilnu prehranu. Predviđeno je osam predavanja koja će se odvijati za roditelje predškolske i školske djece Grada Pule u obliku webinara. Prvo predavanje održat će se 2. ožujka s temom “Pravilna prehrana kod predškolske djece”. Druga aktivnost su radionice za zdravstveno i kuhinjsko osoblje predškolskih i školskih ustanova Grada Pule, a treći dio su pokazne radionice u novoj pokaznoj kuhinji zavoda – najavio je dr. Stojanović.

Imena po dijelovima grada

Ujedno je zahvalio Gradu Puli na nizu dosadašnjih pilot-projekata koji su se poslije pokazali kao primjeri dobre prakse.

Podsjetio je da u Zavodu za javno zdravstvo djeluju tri savjetovališta: Savjetovalište za pravilnu prehranu, Savjetovalište za mentalno zdravlje i Savjetovalište za spolno zdravlje.

– U sklopu projekta članovi Udruge kineziologa Pula obilježili su, pregledali i označili 12 pješačkih staza na različitim lokacijama u Puli. Staze su prigodno imenovane po nazivima dijelova grada i znamenitostima. Svaka staza opremljena je legendom koja na brz, jednostavan i lako razumljiv način prikazuje dužinu i težinu staze, vrijeme hodanja i njezin početak. Treninzi će se održavati uz prilagođene vježbe i edukaciju o važnosti fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja za 520 osoba kroz 24 treninga, ali zbog epidemioloških mjera zasad su hodanja individualna – pojasnila je Jasna Vekić iz Udruge kineziologa Pula.

PRIJAVE DO 19. OŽUJKA Umirovljenici će za Uskrs dobiti od 150 do 450 kuna

Informativne ploče postavljene na početak svake staze sadrže i QR code.

Može ga očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Tako zainteresirani građani na svom pametnom telefonu mogu imati željene informacije o stazi kojom su odlučili hodati, ali i o ostalim ucrtanim stazama u Puli. Ukupna vrijednost projekta je 498.485,70 kuna, a provodi se do ožujka 2022. Više informacija o stazama i projektu dostupno je na poveznici.