Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
MANIFESTACIJA

Rekordne Rimske dane u Vinkovcima posjetilo 20.000 ljudi

Rimski dani u Vinkovcima
1/4
Foto: Branimir Bradarić
Ovogodišnji Rimski dani su bili iznimno dobro organizirani tako da bez lažne skromnosti možemo reći kako se radi o malim Vinkovačkim jesenima - kaže gradonačelnik Ivan Bosančić

Borbama Rimljana i barbara ovoga vikenda završeni su ovogodišnji dvodnevni Rimski dani u Vinkovcima. Organizatori manifestacije, Turistička zajednica i Grad Vinkovci, ističu kako su ovi Rimski dani bili do sada najbolje organizirani te da je manifestaciju tijekom ta dva dana posjetilo oko 20.000 ljudi što je rekordna posjeta.

Craft festival Beeram domaće 'Beeram domaće' U Vinkovcima 1. Craft festival

- Još jednom smo dokazali kako su Rimski dani manifestacija koja može ponuditi izvrsnu turističku priču. Ovogodišnji Rimski dani su bili iznimno dobro organizirani tako da bez lažne skromnosti možemo reći kako se radi o malim Vinkovačkim jesenima. Pokazali smo da Vinkovci nisu samo centar Šokadije nego i grad koji se može pohvaliti bogatom i dugom povijesti, a da jedna od povijesnih točaka kojom se Vinkovčani mogu pohvaliti je rimsko razdoblje, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Foto: Branimir Bradarić

Ovogodišnji Rimski dani održani su pod geslom “Barbari, opet?!” u spomen na bitku iz 378. godine kod Hadrianopola, gdje se Barbarima suprotstavio rimski car Valens, rođen u Cibalama (današnjim Vinkovcima), a koji je bitku izgubio i na bojištu poginuo.

Vinkovci su imali značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni Valentinijan I. (364.-375.) i Valens (364.-378.), braća i jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.

U sklopu Rimskih dana se održava i 1. Festival craft piva "Beeram domaće". Osim prikaza borbe Barbara i Rimljana, radionica, rimskih igara, igrokaza na latinskom, borbe gladijatora, izložbe grafita, rimskog sajma, kovačnice, održat će se koncerti Hladnog piva i Belfast Fooda.

Vinkovci Projekt 'Zajedno u igri' Uredit će se šest dječjih igrališta u gradu, vrijednost radova je oko milijun kuna Vinkovci djeca Tako to rade u Vinkovcima Za novorođenče 2000, a za učenika prvog osnovne i srednje škole 1000 kuna iseljavanje Od 2011. do danas U Vinkovcima 9260 stanovnika manje