Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac u lipnju je domaćin Prvenstva Hrvatske za seniore i 9. Karlovačkog cenera

S novom atletskom stazom Karlovac ima odlične uvjete za održavanje natjecanja

1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Na Državnom prvenstvu u atletici očekuje se više od 220 najboljih hrvatskih atletičara, a na 9. ceneru, koji je dio kalendara Svjetske atletske federacije, oko tisuću

Prva dva vikenda u lipnju Karlovac je domaćin velikih sportskih događanja koja će u grad na četiri rijeke privući velik broj natjecatelja, ali i gostiju. Riječ je o Prvenstvu Hrvatske u atletici za seniore koje će se održati na nogometnom stadionu Branko Čavlović Čavlek 5. i 6. lipnja, dok će 10. i 11. lipnja biti održani sada već tradicionalni 9. Karlovački cener i Karlovačka milja.

OTVORENO NEKOLIKO GRADILIŠTA Karlovac gradnjom ceste želi aktivirati i novu Poslovnu zonu Selce

Prvi put domaćini

Karlovac je prvi put domaćin Prvenstva Hrvatske u atletici s obzirom na to da do sada grad nije imao uvjete ni za održavanje školskih natjecanja zbog dotrajale atletske staze, a kamoli za državna prvenstva. No, nakon 7,5 milijuna kuna vrijedne obnove karlovačke atletske staze i nogometnog terena, Karlovac trenutno ima jednu od najboljih i najmodernijih atletskih staza i atletskih borilišta i opreme u Hrvatskoj.

– Lani je, usprkos pandemiji, na državnom prvenstvu nastupilo 220 najboljih atletičarki i atletičara Hrvatske iz 34 različita kluba. Mi ove godine u Karlovcu očekujemo da bi taj broj mogao biti znatno veći jer je na stranicama Hrvatskog atletskog saveza objavljena zamolba svim atletičarima Hrvatske da nastupe na tom natjecanju jer će ono biti izborno za Ekipno prvenstvo Europe u lipnju. Bit će izborno i za Prvenstvo Balkana za seniore i juniore. Tako da će svi atletičari koji imaju tendenciju nastupiti na tim velikim natjecanjima morati nastupiti i na državnom prvenstvu u Karlovcu. Prvenstvo će trajati dva dana i bit će održano četrdesetak disciplina, pola muških, pola ženskih. Sve discipline moraju biti zastupljene; od motke, visa, kladiva, a sve to možemo organizirati jer imamo svu potrebnu opremu – kazao je Saša Belčić, predsjednik Atletskog kluba Karlovac čiji će članovi također nastupiti na natjecanju.

Uoči Svjetskog dana vina Sljubljivanje pjenušca i jagoda na obroncima vinorodne Plešivice

Vikend nakon okupljanja najboljih atletičara Hrvatske, 10. i 11. lipnja, u Karlovac dolaze zaljubljenici u trčanje na 9. izdanje Karlovačkog cenera u sklopu kojeg će biti održane dječje utrke te vrlo popularna Karlovačka milja.

– Uspjeli smo prije dvije godine ispuniti sve kriterije, postati dio kalendara Svjetske atletske federacije i dobiti status World Athletics Road Label Race, što smo zadržali prošle godine. Lani smo bili jedni od rijetkih u svijetu koji su uspjeli održati jedno takvo natjecanje najvišeg ranga. Ove godine cilj nam je napraviti dodatni iskorak u odnosu na prethodna izdanja. Najveća promjena je da se malo pomičemo iz centra grada s obzirom na radove u Zvijezdi. Privremeno start i cilj pomičemo izvan centra grada, kod Sportske dvorane, sukladno tome smo nešto neznatno mijenjali i stazu. No, kada radovi u Zvijezdi završe, vratit ćemo se ponovo na Trg bana Jelačića. Očekujemo dolazak velikog broja kvalitetnih stranih trkača i lov na rekord staze; do sada se najavilo oko 900 sudionika, no očekujemo da bi moglo biti oko tisuću sudionika. U muškoj konkurenciji rekord je 28:30, a u ženskoj 32:54, što su zapravo i najbrži rezultati ikad istrčani u Hrvatskoj na 10 kilometara. Trčat će se i treće izdanje Karlovačke milje, koja se trči u dužini od 1579 metara, po godini kada je Karlovac nastao. I ove smo godine pozvali sve osnovne i srednje škole da nastupe na Milji, kako bismo dodatno promovirali trčanje i zdrav sportski život. Taj dan kad bude na rasporedu Karlovačka milja, bit će i dječje utrke – kazao je Robert Franjković iz Atletskog kluba Maraton 2000, glavni organizator utrke.

Grad Karlovac potvrđuje status prijatelja investicija U prva četiri mjeseca ove godine izdali su 90 građevinskih dozvola

Podrška Grada

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić pohvalio je organizatore zbog njihova dugogodišnjeg angažmana koji je Karlovac ove godine doveo u situaciji da je domaćin seniorskog Prvenstva u atletici i Karlovačkog cenera.

– Jedna i druga manifestacija dižu vidljivost grada, ne samo u sportskom dijelu, koji smatram ključnim, već i u dijelu vidljivosti svih prednosti grada; kulturnih, prirodnih, turističkih. Sve je to važno i Grad Karlovac iza tih manifestacija treba stajati – kazao je gradonačelnik D. Mandić. Zahvalio je Ministarstvu turizma i sporta, Hrvatskom atletskom savezu i Hrvatskom nogometnom savezu koji su obnovili atletsku stazu i nogometni travnjak, pa Karlovac ima najbolje uvjete da se mladi bave atletikom kao bazičnim sportom.