Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
OTVORENO NEKOLIKO GRADILIŠTA

Karlovac gradnjom ceste želi aktivirati i novu Poslovnu zonu Selce

Foto: Grad Karlovac
Rekonstrukcija kolnika u Vrazovoj ulici u gradskoj četvrti Banija počela je prije desetak dana, a projekt je vrijedan nešto više od šest milijuna kuna. Provode ga Grad s 3,2 milijuna te tvrtka Vodovod i kanalizacija s 2,9 milijuna kuna

Na području grada Karlovca provode se komunalno-građevinski projekti ukupne vrijednosti oko 18,5 milijuna kuna zahvaljujući kojima će stanovnici mnogih dijelova grada imati moderniju infrastrukturu i kvalitetnije uvjete za život.

GRADNJA SPORTSKE INFRASTRUKTURE Završena sportska dvorana u Gospinu polju, pri kraju radovi na bazenu u Gružu

Uređenje okoliša, zelenilo

– Najvrednija je rekonstrukcija kolnika u Vrazovoj ulici u gradskoj četvrti Banija koja je počela prije desetak dana. Projekt je vrijedan nešto više od šest milijuna kuna, a provode ga Grad s 3,2 milijuna, te tvrtka Vodovod i kanalizacija s 2,9 milijuna kuna. Radovi će trajati 90 dana, a obuhvaćaju rekonstrukciju 400 metara prometnice u toj ulici, postavljanje nove instalacije kanalizacije i vodovoda, uređenje pješačke staze, postavljanje pametne rasvjete na 24 stupa te uređenje 59 parkirališnih mjesta, posebno važnih zbog tvrtke TTK koja ondje ima sjedište. Uz to, bit će uređen i okoliš, posađena nova stabla primjerena tom dijelu grada. Nekako u isto vrijeme započeli smo i projekt u Naselju Marka Marulića vrijedan oko pet milijuna kuna koji provode Grad te tvrtke Vodovod i kanalizacija i Gradska toplana koje će zamijeniti dotrajale instalacije novima. Grad ulaže 2,4, a ViK 2,5 milijuna kuna u projekt koji obuhvaća rekonstrukciju 240 metara prometnice koja će biti pripremljena za dvosmjerni promet, a bit će sagrađen i nogostup širine 1,6 metara što će pridonijeti većoj sigurnosti pješaka u kvartu – pojasnila je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca.

Bit će uklonjeno 17 stabala, ali i posađeno dvostruko više novih, te 18 novih grmova kako bi naselje dobilo novu, ljepšu vizuru. Bit će uređeno i 57 novih parkirališnih mjesta.

ČEŠKI PODUZETNIK POSJETIO DARUVAR U planu ulaganje u turizam i stanogradnju

Pri kraju je i uređenje milijun kuna vrijednog sportskog i dječjeg igrališta u Mjesnom odboru Mala Švarča koje je Grad počeo uređivati potkraj 2020. Na 500 četvornih metara djeca će moći uživati na vrtuljku, ljuljački, kombiniranom igralištu ili igrati mali nogomet i košarku. Uz igralište uređuje se i pet parkirališnih mjesta. Na parceli u vlasništvu MO-a riješena je i oborinska odvodnja i postavljena javna rasvjeta.

– U Splitskoj ulici na Drežniku početkom lipnja počinjemo uređivati nogostup širine 1,6 metara u dužini od 630 metara, a postavit ćemo i vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. Riječ je o prometnoj ulici koja dosad nije imala nogostup i to će znatno pridonijeti sigurnosti pješaka – kazala je pročelnica i dodala da će u listopadu, godinu nakon početka gradnje, biti završeno i proširenje i uređenje groblja u Hrnetiću vrijedno tri milijuna kuna.

– Osim većeg broja novih grobnih mjesta, ukupno 371, bit će uređena komunalna infrastruktura, popločena nova glavna staza i sporedne staze, postavljene slavine za vodu, javna rasvjeta i potporni zid na južnom dijelu groblja – navela je pročelnica neke od detalja projekta. Do kraja godine bit će završena i gradnja mrtvačnice i uređenje okoliša i 11 parkirnih mjesta u naselju Tušilović. Projekt je vrijedan 2,1 milijun kuna.

Gradonačelnik Damir Lneniček najavio gradnju Daruvar dobiva prvi kružni tok vrijedan četiri milijuna kuna

– Imamo projekt za uređenje ceste i pješačke staze te sanaciju klizišta na Vučjaku vrijedan 2,1 milijun kuna. Planiramo gradnju dvosmjerne ceste u dužini od tri km do nove Poslovne zone Selce kako bismo olakšali investitorima aktiviranje parcela. Tu je i projekt uređenja groblja na Velikoj Švarči na prostoru od 3,3 hektara gdje bismo proširenjem dobili čak 1256 novih ukopnih mjesta, dostatno za idućih 30 godina – navodi A. Hranilović Trubić.

Preuređenje bivše vojarne

Najavila je i donošenje urbanističkog plana Športsko-rekreacijskog centra Korana do kraja godine koji bi taj dio grada trebao pretvoriti u iznimno atraktivnu sportsko-turističku lokaciju na kojoj će, uz Aquatiku, biti sagrađen prvi u Hrvatskoj leptirarij te manji botanički vrt, zatim uređen prostor za javna događanja, niz sportskih terena, kamp i hoteli.

U ČAZMI Na ornitološkim radionicama upoznavali životinjski svijet

Do kraja godine, kažu u Gradu, trebao bi biti donesen i urbanistički plan Luščić-Centar koji bi prostor bivše vojarne trebao pretvoriti u novo gradsko žarište sa stambenim zgradama, školom, vrtićem, domom za starije i brojnim javnim sadržajima.