Izbornik
Naslovnica Gradovi Ludbreg
Na dubini od 1,50 metara pronađeno je, otkriva Jelena Koprek, sedam grobova

S obzirom na nove nalaze mogli bi se upisati na kartu bjelobrdske kulture

Foto: Grad Ludbreg
Novi nalazi samo su dokaz da smo oduvijek bili kraj poželjan za život, zaključuje gradonačelnik D. Bilić

Projekt "Unapređenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine Grada Ludbrega", vrijedan 18,198.748,21 kuna, daje sve vidljivije rezultate. Sagrađena je kuća Somođi u sklopu koje se uređuje stalni izložbeni postav, uređena je šetnica, adaptiran Hotel Crnković i uređen Zanatski trg.

Dani cikloturizma u Hrvatskoj Dani cikloturizma u Hrvatskoj "Centar svijeta" na dobrom je putu da postane i "outdoor” centar sjevera zemlje

Kasnocarsko vrijeme

Projekt je sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

– Oduvijek znamo da Ludbreg ima potencijala za razvoj turizma. Kroz ovaj projekt dobili smo priliku široj javnosti predstaviti ono što Ludbrežani već znaju, a to je da se ovdje živjelo od pamtivijeka – ističe gradonačelnik Dubravko Bilić. Dio projekta je i uređenje cinktora Župne crkve Presvetog Trojstva, gdje se prilikom drenaže i arheološkog nadzora došlo do zanimljivih nalaza.

u skolu polazi 247 učenika u 16 razrednih odjela Više od tri milijuna kuna za Srednju školu u Ludbregu

– S radovima se započelo sa zapadne strane cinktora i na dubini od 1,20 metara naišlo se na nepravilni kameni zid povezan žbukom. S obzirom na to da se iskop nije proširivao i da nemamo sve podatke, ne znamo o čemu se točno radi. Godine 2009. Hrvatski restauratorski zavod radio je sondažna istraživanja s unutarnje strane cinktora i tom prilikom su sa zapadne strane pronađeni zidovi od kojih se jedan nastavlja i s vanjske strane. Radi se o objektu nepoznate namjene koji se može datirati u kasnocarsko vrijeme. Kad je davne 1973. godine Arheološki muzej u Zagrebu provodio sondiranja u Ludbregu, unutar cinktora sa sjeverne strane zida pronašli su srebrnu sljepoočničarku, odnosno naušnicu od savijene žice koja završava s jednim krajem savinutim u obliku slova S, koja se može datirati u 10. i početak 11. stoljeća. Pretpostavilo se da naušnica potječe iz groblja uz crkvu koje se nalazilo na mjestu današnje crkve – objašnjava arheologinja Jelena Koprek iz Centra za kulturu i informiranje u Ludbregu i dodaje kako su vođeni tom pretpostavkom krenuli u iskopavanje rova za drenažu sa sjeverne strane cinktora.

Pokazat će ih i drugima

Na dubini od 1,50 metara pronađeno je, dodaje, sedam grobova. Svi pokojnici su bili položeni na leđa i orijentirani u smjeru zapad-istok s glavama na zapadu.

Svinje Ludbreg Grad isplatio potpore malim proizvođačima svinja

– U nekim grobovima smo uz glavu pokojnika pronašli željezne čavle, pa je za pretpostaviti da su pokojnici bili pokopani u drvenim sanducima koji su s vremenom istrunuli. U tri groba su uz pokojnika pronađeni nalazi koji ih smještaju u 10. i početak 11. stoljeća. Nalazi pomoću kojih smo datirali ove grobove su naušnice, odnosno karičice od brončane žice sa savijenim krajem u obliku slova S, a kakva je nađena i 1973. godine. Nalazi se mogu pripisati bjelobrdskom kulturnom kompleksu, ali tek će se nakon daljnjih istraživanja moći točno potvrditi – kaže Koprek. Gradonačelnik Bilić napominje da je Gradu važno da kroz projekte koje provode omoguće građanima da se počnu baviti turizmom, bilo kao dodatnim poslom ili profesijom, te da u tome vide svoju budućnost.

– Upravo kroz projekte kreiramo pretpostavke, od infrastrukture pa nadalje. Nalazi u samom središtu grada nisu novost, ali zahvaljujući ovom projektu napokon ćemo ih moći pokazati i drugima. Novi nalazi samo su dokaz da smo oduvijek bili kraj poželjan za život – zaključuje gradonačelnik Bilić. Podravski gradić, poznat po čudima i legendama, uskoro će otvoriti vrata arheološkog parka.