Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Samobor

Samoborski fašnik otvara Petar Grašo, a zatvaraju Let 3 i Severina

SAMOBORSKI FAŠNIK
1/3
Foto: Samobor
Sve je spremno za 198. izdanje najluđe manifestacije koja počinje u petak, kada će gradonačelnica Petra Škrobot ključeve grada predati Sraki, Sudecu, Princu Fašniku i Fiškalecu, dužnosnicima Slobodne fašničke republike Samobor

Princeza Sraka, Sudec Zlatkec, Princ Fašnik i Štef Fiškalec, najviši dužnosnici Slobodne fašničke republike Samobor, u društvu gradonačelnice Petre Škrobot i direktorice Turističke zajednice grada Samobora Ive Pehar, predstavili su sve adute 198. Samoborskog fašnika, koji će se održati od 2. do 13. veljače.

Od mamuta do robota

Ovogodišnji su slogani "Od mamuta do robota" te "Umjetna inteligencija i prirodna prepotencija", a fašnički spektakl započinje 2. veljače u 19 sati, kada gradonačelnica Petra Škrobot predaje ključeve grada i proglašava se Slobodna fašnička republika.

– Sve je spremno za fašničke spelancije. Veselim se idućem razdoblju u kojem ću predati vlast i odlazim na kratki godišnji odmor – rekla je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora. Posjetitelje očekuje mnoštvo iznenađenja, umjetničkih performansa i šarenila.

– Nakon osam godina vraća se fašnički šator u kojem će se održavati dio koncerata. Njegujemo prijateljske veze s brojnim gradovima pa nam i ove godine dolaze brojne maskirane gostujuće skupine iz Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Makarske, Rogoznice, s otoka Paga, Ogulina, Koprivnice i drugih krajeva Hrvatske te skupine iz dobrosusjedske Slovenije iz Brežica i Kostanjevice na Krki – poručila je gradonačelnica te dodala da su svi koncerti besplatni za posjetitelje.

Predstavit će se više od 3000 maskiranih sudionika u grupama koje dolaze iz cijele Hrvatske, a za maskirane je osiguran i velik broj nagrada.

– Prvi dan fašnika na pozornici će se predstaviti oko 200 maskiranih sudionika. Prošle je godine fašnik posjetilo oko 150.000 maskiranih posjetitelja, a ove godine očekujemo barem dvostruko više. Karnevala je mnogo, a samo je jedan fašnik, i to onaj u Samoboru – izjavila je Iva Pehar, nova direktorica Turističke zajednice Samobor. Samoborski fašnik nudi događaje za sve dobne skupine.

– Pripremili smo i brojne radionice; graffiti, break dance, hip-hop, edukativno-kreativne radionice izrade životinjskih maski Zoološkog vrta grada Zagreba; a djeca će se moći provozati šašavim vlakićem i pogledati zanimljive predstave. Svoje maštovite kostime uz impozantna alegorijska kola predstavit će samoborski mjesni odbori, ukupno šest skupina. Oni nastupaju u nedjelju od 15 sati na središnjem trgu – izjavila je Iva Pehar, direktorica Turističke zajednice Samobor.

Samoborski će fašnik na Trgu fašničkih velikana, kako je do Pepelnice preimenovan Trg kralja Tomislava, 2. veljače otvoriti Petar Grašo te 13. veljače zatvoriti Severina, a nastupaju još, redom, Mate Bulić, 4 tenora, u petak, 9. veljače Željko Bebek, idući dan Urban i 4 te u nedjelju Slavonia bend. U šatoru će pak na otvorenju nastupiti Balašević Tribute band, u subotu Lidija Bačić, u nedjelju Tamburaši Kas, u petak 9. veljače Night Express, u subotu Begini, u nedjelju Panorama te u utorak 13. veljače Let 3.

Dobru glazbu pratit će ponuda dobre hrane i pića uz neizostavne krafne s raznim okusima. Ljubitelji kartanja moći će se okušati u Fašničkom bela turniru koji će se održati 8. veljače u Bunkeru. Zaljubljenici u najpopularniji sport na svijetu moći će navijati za svoje favorite u Fašničkoj ligi prvaka mjesnih odbora i gradskih četvrti SK Stars Nogomet, koja će se održavati 10. i 11. veljače. Samoborska zimska trail liga sa startom u Poljanicama krenut će 10. veljače u 9.30.

Besplatno parkiranje

Ugostitelji će u vrijeme fašnika raditi duže. Petkom, subotom te na pokladni utorak, 13. veljače odobreno im je radno vrijeme do 4 sata iza ponoći, a nedjeljom do 2 sata. Pokretne naprave na Trgu kralja Tomislava, Trgu Matice hrvatske i u Kleščićevoj ulici sve dane od 2. do 13. veljače moći će raditi od 8 ujutro pa sve do ponoći. Lunapark će petkom i subotom te posljednjeg dana biti otvoren do 2 ujutro, a ostale dane do ponoći. Posjetiteljima će biti omogućeno besplatno parkiranje vikendom, a petkom i posljednji dan fašnika, u utorak, parkiranje će biti besplatno od 15 sati. Naplate parkiranja neće biti u vrijeme fašničkih vikenda, dok će se u petak 2. i 9. veljače te u utorak 13. veljače naplata obavljati do 15 sati. Parkiranje će se subotom naplaćivati samo na sajmištu.

Iskaznice omogućuju povlastice u prometu, kulturi, sportu, turizmu... Predstavljeni noviteti Nove iskaznice povećat će prava osoba s invaliditetom Od najvećih projekata u 2024. izdvojeni su sanacija Vile Allnoch, gradnja Centra za starije osobe, dogradnja DV Izvor, dječjeg vrtića u Perivoju, OŠ Rude, dogradnja OŠ Milana Langa... Veća ulaganja u kapitalne projekte "Intenzivno radimo i Samobor postaje poželjno mjesto za život i rad" POTRAJALO JE Rokovi su se oduljili zbog promjena izvora financiranja, plinskih instalacija i detaljnih ispitivanja kvalitete vode, objasnila je gradonačlenica Samobora u razgovoru sa susjedima i predstavnicima GČ Gornji kralj – Hamor Završeni radovi na obnovi kanalizacije i vodovodne mreže Sanirana Starogradska dobit će novi kolnik i LED rasvjetu