Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Grad Čakovec u 2017.

Slovenci zapošljavaju 150 ljudi, a Švicarci grade novi autobusni kolodvor

Autobusni kolodvor Čakovec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Gradonačelnik Stjepan Kovač proračun naziva razvojnim, a od većih projekata izdvaja i izgradnju nove, četvrte osnovne škole u gradu i ulaganje u prometnu infrastrukturu

Slovenska tvrtka LTH Alucast, koja će u Čakovcu sagraditi tvornicu dijelova za automobile već na proljeće 2017. zaposlit će oko 150 ljudi, a zanima se i za kupnju novog zemljišta na koje bi se proširila. Švicarski poduzetnik će u suradnji s domaćim prijevoznikom Rudi expressom graditi novi autobusni kolodvor u središtu grada, na lokaciji postojećeg, gradska tržnica premjestit će se na prostor bivšeg MTČ-a, koji je prodan privatnom investitoru, i bit će natkrivena i grijana po uzoru na tržnice u zapadnoeuropskim gradovima... Projekti su to koje najavljuje gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač (SDP), odbacujući tvrdnje oporbe da se grad ne razvija.

- Imamo i dva investitora zaniteresirana za kupnju zemljišta, od kojih bi jedan gradio benzinsku postaju, a drugi je multinacionalna kompanija koja planira doći u Čakovec, no prerano je još govoriti što bi točno gradila - kaže Kovač koji je obranio i proračun Grada Čakovca za 2017. godinu u visini od 139 milijuna kuna.

Usvojeni su amandmani HSU-a, koji je tražio da se osigura novac za isplatu pomoći umirovljenicima s najnižim primanjima, pa će idućeg Uskrsa oko 1450 čakovečkih umirovljenika dobiti po 100 kuna. Usvojen je i amandman HNS-a za otvaranje posebne stavke za Muzej Međimurja Čakovec u iznosu od pola milijuna kuna.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Gradit će se četvrta osnovna škola

Gradonačelnik Kovač proračun naziva razvojnim, a od većih projekata izdvaja i izgradnju nove, četvrte osnovne škole u gradu i ulaganje u prometnu infrastrukturu. Proračun za iduću godinu za 12 milijuna kuna manji je od ovogodišnjeg. Vijećniku Tomislavu Vrbancu (HDZ) miriše na promašaj jer ne vjeruje da će se ispuniti, a očekuje da će minus do kraje godine biti još i veći.

- Minus će sigurno biti veći, ali onaj vani jer je zima, a proračunski se u nekoliko dana smanjio za čak sedam milijuna kuna. Grad posluje pozitivno, trenutno na računu imamo tri milijuna kuna i likvidni smo - uzvraća Kovač. Podsjetio je da je za kanalizaciju i pročišćavanje, tzv. aglomeraciju, koja je pri kraju, uloženo preko 320 milijuna kuna, čime je komunalna infrastruktura riješena za narednih stotinu godina.

- Prvi smo grad u Hrvatskoj koji će imati stopostotno riješenu komunalnu infrastrukturu. Završili smo paralelno i prometnice, a ne da se stalno nešto krpa i ruje - ističe Kovač. Prodana je i bivša zgrada "Krune", i to jednom švicarskom investitoru. Čakovec će se, uvjeren je Kovač, razvijati i dobiti nove vizure.