Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Festival otvara lutkarska opera "Ero s onoga svijeta"

Spektakl "Meraviglia" nakon Canessa i Münchena dolazi u Šibenik

storyeditor/2024-06-13/PXL_080723_101392993.jpg
1/3
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Uz dramski, lutkarski, plesni, glazbeni, likovni, literarni, filmski i radionički program nude i program tradicijske kulture te niz pratećih programa u čijim bogatim sadržajima svako dijete može pronaći što ga zanimaPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik na dva tjedna postaje svjetsko dječje središte. Ovogodišnji 64. Međunarodni dječiji festival imat će 200 programa i 2000 sudionika iz 17 zemalja. Lani je bilo 80.000 gledatelja, a Šibenik ima oko 40.000 stanovnika

I ovogodišnji, 64. Međunarodni dječji festival Šibenik, koji započinje 22. lipnja, a završava 6. srpnja, obara rekorde. Imat će više od 200 programa različitih žanrova, što ga čini daleko najvećim nacionalnim festivalom koji Hrvatska ima. Očekuju 2000 sudionika iz 17 zemalja i pokrivaju gotovo cijeli planet, kako kaže Jakov Bilić, direktor HNK Šibenik, koji je organizator MDF–a.

Program na 90 strana

– Prodaja ulaznica ide više nego dobro, kao i upisi na besplatne radionice. Pritisak je 4 – 5 puta veći nego što mi kao organizator, ali i grad, prostorno možemo podnijeti. Govorimo o rekordne 52 različite radionice koje vodi više od 120 ljudi. Više od 1300 djece sudjeluje dnevno u radionicama – približava nam ravnatelj Bilić festivalskih 14 dana kada Šibenik postaje dječje svjetsko središte.

Ova godina je još zahtjevnija jer se na kazališnoj zgradi provodi projekt energetske obnove pa raspolažu s manje festivalskih prostora nego inače.

– Ove godine imamo 15 predstava, upola manje nego inače. Potrudili smo se to kompenzirati ostalim programima, naša programska knjižica ima 90 stranica. Svih ostalih 185 programa je gratis – kaže Bilić. Uz dramski, lutkarski, plesni, glazbeni, likovni, literarni, filmski i radionički program nude i program tradicijske kulture te niz pratećih programa u čijim bogatim sadržajima svako dijete može pronaći nešto što ga zanima.

Ove godine održat će se rekordne 52 različite radionice koje vodi više od 120 ljudi. Više od 1300 djece sudjeluje dnevno u radionicama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Ove godine održat će se rekordne 52 različite radionice koje vodi više od 120 ljudi. Više od 1300 djece sudjeluje dnevno u radionicama

– Iz lepeze programa teško je nešto izdvojiti, ali istaknuo bih ono po čemu smo ove godine posebni. Ove godine 29. lipnja dovodimo talijansku predstavu "Meraviglia". Rade spektakl na 20-ak metara visine s velikom dizalicom i konstrukcijom od 2 tone. Predstava se odvija u zraku, na toj konstrukciji, i na pozornici, na prostoru od 150 kvadrata s vatrom, svega ima. Prije neki dan gostovala je u sklopu Filmskog festivala u Canessu, ta produkcija je vrijedna dva milijuna eura, nedavno su u Münchenu nastupili pred 35.000 ljudi, a cijeli Šibenik ima 40.000 stanovnika. Dugo smo lobirali i tražili način kako ih dovesti. Zahvaljujem se ljudima koji su na tome radili. Mislim da će dobar dio publike stići iz Dalmacije, ali ima djece iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske, kojih je svake godine sve više. I oni će doći pogledati predstavu jer to je nešto što nam dolazi jednom i nikad više. Kod nas naravno ne nastupaju s tom najskupljom verzijom, ali dovodimo aktualnu, svjetsku predstavu, kao što smo lani doveli Vijetnamce i njihovo kazalište na vodi – kaže Bilić i dodaje kako su lani imali 80.000 posjetitelja, što je impresivan podatak.

Dvije Pepeljuge

– Ove godine usudili smo se imati dvije verzije Pepeljuge na našoj sceni, jedna je Makedonskog nacionalnog kazališta, a druga je iz Zorinog doma iz Karlovca. Žanrovski su potpuno različite, a visokokvalitetne su jedna i druga. Djeca mogu vidjeti obje verzije. Moram spomenuti i kolege iz Žar ptice koji dolaze s "Dnevnikom Pauline P.". Da igraju pet večeri za redom, bilo bi krcato. Velik je pritisak i na predstavu kojom otvaramo 64. izdanje MDF-a. To je Dolenčićeva režija u Zagrebačkom kazalištu lutaka "Ero s onoga svijeta". Željeli smo upravo tom predstavom otvoriti Festival jer predstavlja našu baštinu, kulturni identitet. Riječ je o operi, ali lutkarskoj, pa je bliska djeci – kaže Bilić i napominje kako im je jako važan i pedagoški aspekt.

– Sva širina internetskih prostranstava svela je djecu na plitkost, a oni traže nešto kreativno, što će svojim rukama stvarati. Vidimo to po interesu za naše radionice – kaže Bilić. Ponose se nizom programa koje imaju za djecu s poteškoćama u razvoju te programom za mame i bebe. Uz sve ovo, ove godine MDF izlazi iz Šibenika i sa svojim programima dolazi i do djece u drugim dijelovima Šibensko–kninske županije.

Dogodine, kada će se održati jubilarni, 65. MDF, najavljuje još veći spektakl s dvije vrhunske svjetske predstave. Festival se, naime, mora pripremati unaprijed, s obzirom na to kako dovode trupe čiji su nastupi godinama rezervirani. Nije jednostavno ni jeftino organizirati tako veliki događaj. Uspijevaju zahvaljujući Gradu Šibeniku, Županiji, Ministarstvu te brojnim donatorima i sponzorima koji ih prate.

storyeditor/2024-06-14/WhatsApp-Image-2024-06-12-at-12_05_54-1.jpeg Grad Osijek i PU potpisali sporazum "Zajedno više možemo" – prevencija rizičnog ponašanja storyeditor/2024-06-14/PXL_090424_112798834.jpg Županija potiče poduzetništvo i obrtništvo Za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja poduzetnika 442.100 eura storyeditor/2024-06-14/a_gimnazija_foto_kristijan_toplak.jpg Nastavak ulaganja u obrazovni sustav Od 74 školske zgrade Županija je dosad u potpunosti obnovila njih 50