Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Nakon Zagreba raskošni Advent najavio i Split

Splićani pozivaju goste na besplatni bakalar i fritule

Advent u Splitu
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Mi u Splitu ove smo se godine odlučili okrenuti običajima, tradiciji i Advent vratiti samim Splićanima time što postaju dio adventskih događanja i manifestacija, kaže Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita

Nakon zagrebačke najave nikad raskošnijeg Adventa, ne posustaje ni Split. Dvije sve sjajnije zvijezde hrvatskog turističkog neba za predstojeće su tjedne pripremile bogate božićno-novogodišnje manifestacije i niz novosti u odnosu na lani. Zagreb će tako, među ostalim, oživjeti duh bajki Ivane Brlić-Mažuranić, a Split će, kako je jučer na konferenciji za novinare predstavljeno u Zagrebu, goste zagrijati i djelićem izvorne, domaćinske atmosfere: natjecanjem Splićana i Splićanki na otvorenom u pripremanju bakalara, fritula i drugih domaćih specijaliteta.  

Prestižna nagrada Split Turističkoj palači bronca među 70 svjetskih projekata

Vlakom 50 posto jeftinije 

Delicije će se posjetiteljima dijeliti bez naplate, a splitski turistički domaćini uvelike računaju da će upravo Zagrepčani na koji dan ostaviti svoj Advent i doći k njima. Tim više što Hrvatske željeznice u vrijeme adventskih događanja snižavaju cijene voznih karata iz svih gradova prema Splitu za čak 50 posto, što u slučaju Zagreba znači da će povratna karta vlakom do Splita iznositi samo sto kuna. Popuste na letovima Zagreb – Split priprema i Croatia Airlines, a vikendima će Split, kao što je radio Zagreb, gostima Adventa osigurati i besplatan gradski prijevoz. Tko će, pak, purgeri ili Dalmatinci, na kraju organizirati bolju adventsko-novogodišnju zabavu i stvoriti bolju atmosferu, do daljnjega nije riješeno. Splićani ističu da imaju nešto što Zagreb nema; Advent uz sunčane naočale, a možda i uz kratke rukave.  

Bolnica Split Dječja kirurgija KBC-a Split Bolnica dobiva uređaj za brže i bezbolnije liječenje beba i djece

– Naša je adventska priča skromnija i manjeg budžeta od zagrebačke, ali mi se i ne nadmećemo niti kopiramo. Partneri smo, a ne konkurenti. Svaki grad ima svoje specifičnosti, a mi smo u Splitu ove godine odlučili okrenuti se običajima, tradiciji i Advent vratiti samim Splićanima time što postaju dio adventskih događanja i manifestacija. Najvažnije je da turisti dođu u Hrvatsku, nije bitno u Zagreb, Split ili Dubrovnik. No, što je najbolje od svega, kako pokazuju i ankete, mnogi gosti pritom, recimo, posjete i zagrebački i splitski Advent – ističe Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita. 

Majstori dobre atmosfere

Iako gotovo i nema većeg mjesta koje nadolazeće tjedne neće obilježiti adventskim događanjima i božićnim sajmovima, usporedbe Zagreba i Splita su neizbježne. Ne može se proturječiti ni da su Splićani majstori dobre atmosfere, kako je na zagrebačkoj konferenciji rekao rođeni Splićanin Jasmin Stavros koji živi u okolici Jastrebarskog i uz grupu Magazin zadužen je za raspoloženje na splitskom dočeku Nove godine.

Turisti u Splitu Split Izvrsni turistički rezultati u rujnu i u prvih devet mjeseci