Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nastavljena akcija ozelenjavanja grada

Stabla zlatne gledičije posađena u dvorištu nove Osnovne škole Podolice

’Zeleni’ projekti počeli su u povodu rođendana Komunalca kad se sadilo diljem Koprivnice
Foto: Komunalac
Osim sadnje novih šuma i stabala, Komunalac već treću godinu zaredom stabla kestena i platana na javnim gradskim površinama liječi i prihranjuje metodom endoterapije

Ova je godina u Koprivnici u znaku vrijednih zelenih projekata te sadnje novih šuma, drvoreda i biljnih oaza diljem grada. “Zeleni” projekti krenuli su u povodu rođendana Komunalca kad se sadilo diljem Koprivnice, a nastavlja se i dalje uz potporu različitih partnera.

Tako je protekli tjedan obilježavanje druge godišnjice svojeg dolaska u Hrvatsku zagrebačka tvrtka Scheer Adriatic odlučila upriličiti i u Koprivnici, i to sadnjom dva stabla zlatne gledičije u dvorištu nove Osnovne škole Podolice. Lijepu tradiciju počeli su lani u Maksimiru, a budući da imaju nekoliko zaposlenika iz Koprivnice, ove godine odlučili su se i za taj grad, navode u Komunalcu.

U suradnji s Gradom Koprivnicom i Komunalcem odabrano je dvorište nove osnovne škole, kojem će ova dva brzorastuća stabla donijeti potreban hlad i dodatno zelenilo koje okružuje školu. U sadnji stabala zaposlenicima tvrtke Scheer pridružili su se učenici trećeg razreda iz Podolica s ravnateljicom Helenom Knežević, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te članovi uprave Komunalca Nataša Tetec, Dubravka Horvat i Goran Međurečan.

– Kod sadnje drveća koristio se DomKo, kompost prve klase iz koprivničke Kompostane Herešin, a stabla su posađena sa svake strane pločnika kod glavnog ulaza u školu – rekli su u Komunalcu.

Osim sadnje novih šuma i stabala, Komunalac već treću godinu zaredom stabla kestena i platana na javnim gradskim površinama liječi i prihranjuje metodom endoterapije, a postupak obavljaju stručnjaci iz tvrtke Arbofield. Kako ističu u Komunalcu, tehnologija endoterapije uključuje male količine sredstva za prihranu koja se tehnikom infuzije ubacuje u korijen stabla koje na taj način postaje otpornije na štetnike i bolesti te mu se produljuje vijek trajanja.

Prošli tjedan, tako, tretirana su stabla koja okružuju gradsko sajmište, stabla na Trgu dr. Leandera Brozovića (kod Muzeja grada) te kod kuće Malančec pokraj franjevačke crkve.

Otvorenje Hrvatskog centra koralja na Zlarinu Višestoljetna tradicija koraljarstva Centar koralja na Zlarinu zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku NOVO RUHO Slavljenička škola osvježena je novim limenim krovom i uređenim okolišem, a u planu su i novi radovi Obljetnica s novim krovom na dvorani, podlogom na igralištu i uređenim okolišem “Broj učenika u našoj školi porastao je za sto u deset godina” Festival je zamišljen kao platforma koja će omogućiti susret znanja, ideja i kreativnosti. Ovogodišnji program donosi i nekoliko različitih tribina Susret znanja, ideja i kreativnosti Na jednome mjestu stručnjaci iz kulture i komunikacija