Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Do početka listopada

Sva kućanstva imat će kantu za prikupljanje korisnog otpada

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Nove kante podijelit će se za preostalih 1000 korisnika

Od sredine rujna počela je podjela kanti za prikupljanje korisnog otpada kućanstvima na području Grada Čazme koja još nemaju dodatnu kantu.

Prema riječima direktora Komunalija, Ivana Beljana, naselja koja sada dobivaju kantu za korisni otpad su Općevac, Palančani, Dapci, Sovari, Marčani, Prokljuvani, Donji i Gornji Lipovčani, Cerina, Grabik, Donji i Gornji Dragičevac te Prnjarovac, Pobjenik, Pobrđani, Pavličani, Vrtlinska i Andigole te Vagovina, Bojana, Vučani, Donji i Gornji Miklouš, Novo Selo i Martinac.

Osnovni cilj ove akcije je povećati količinu korisnog iz komunalnog otpada. Početkom listopada, sva kućanstva na prostoru grada 
Čazme imat će kantu za komunalni otpad i kantu za korisni otpad. Kantu za korisni otpad već 15 godina ima 1590 korisnika. 
Preostalih 1000 bit će podijeljeno do listopada.

– Kante koje sada dijelimo većim dijelom financirao je Fond za zaštitu okoliša iz EU fonda te sufinancirao Grad Čazma, a vrijednost je 200.000 kuna. Inače, godišnje, odvojenost je oko 150 t, a dodatnim sakupljanjem od ukupnog broja kućanstava očekujemo odvojenost od minimalno 250 t. U ovoj godini, zbog ove potrebe, nabavili smo i novi kamion smećar financiran novcem EU, vrijedan oko milijun i pol kuna. Komunalije su sudjelovale s 200.000 tisuća kuna – rekao je Beljan.

Trenutačno Komunalije godišnje odvoze na odlagalište Johovača u V. Trnovitici ukupno 1000 tona komunalnog otpada.