Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
66. Pulski filmski festival

Sve spremno za 'isplovljavanje' pred najbrojniju filmsku publiku u Hrvatskoj

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Novitet ovogodišnjeg Festivala je sekcija Kontrapunkt, u kojoj će biti prikazano dodatnih osam hrvatskih filmova i manjinske produkcije, no izvan konkurencije

Pulski filmski festival spreman je 66. put 'isploviti' pred najveću filmsku publiku u Hrvatskoj, a uz brojne dnevne programe i projekcije prvi festivalski dan zacijelo će obilježiti dugoočekivana premijera filma "General" redatelja Antuna Vrdoljaka, priopćeno je u petak iz Pula Film Festivala.

Sve je spremno za bogati Međunarodni program 66. Pulskog filmskog festivala U Puli će se uživati u dokumentarcima i popularnim te biografskim filmovima

Riječ je o filmu o životu generala Ante Gotovine te njegovu značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi. Za projekciju filma vlada iznimno velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju. "General" je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni, a njima se u Hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu.

Novitet ovogodišnjeg Festivala je sekcija Kontrapunkt, u kojoj će biti prikazano dodatnih osam hrvatskih filmova i manjinske produkcije, no izvan konkurencije.

Svečano otvorenje na programu je u subotu navečer u 21.30 sati uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. Otvorenju će prisustvovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom festival i održava, te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar branitelja Tomo Medved.

Zahvaljujući Outlooku i Dimensions Pula je postala svjetska festivalska destinacija Dva najpopularnija festivala ove godine u posljednjem izdanju

Tijekom ceremonije uručit će se važna festivalska nagrada Marijan Rotar, koja nosi ime po njegovu osnivaču, a koja je ove godine dodijeljena Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre.

Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala.