Izbornik
Naslovnica Gradovi
Tri kategorije

Sveta Nedelja bila je domaćin prve Spartan utrke u Hrvatskoj

NAJVEĆI IZAZOV Gradonačelnik Dario Zurovec sudjelovao je u sve tri zahtjevne utrke u jednom vikendu
Foto: Sveta Nedelja
Santa Domenica Trifecta Weekend okupila je 1500 ljubitelja trčanja iz dvadesetak zemalja koji su svladali tri izazovne utrke s preprekama

Spartan Race je globalna utrka koja se održava u 37 zemalja svijeta te promiče važnost mentalnog i fizičkog zdravlja, spaja prirodu i ekstremni wellness te je odlična za promociju, razvoj lokalne zajednice i poticanje aktivnog turizma. U subotu i nedjelju, 15. i 16. srpnja, na poligonima oko jezera Orešje u Svetoj Nedelji održala se utrka Santa Domenica Trifecta Weekend na kojoj je sudjelovalo 1500 natjecatelja iz dvadesetak zemalja svijeta.

Mentalna i fizička snaga
– Nakon višemjesečnih priprema prvi smo put u Hrvatskoj pripremili Spartan Race. Zadatak nije bio jednostavan, bilo je dosta izazova i prepreka, ali uz uigran tim i organizaciju uspjeli smo. Zanimljivo je vidjeti cijelu atmosferu, sve funkcionira kao velika obitelj, ljudi spavaju u kampu, zabavljaju se, podržavaju jedni druge, što je i poanta cijele ove priče. Utrke su jako izazovne, traže određenu mentalnu i fizičku pripremljenost, ali nisu samo za elitne trkače, već su otvorene za sve – kazao je voditelj projekta Marko Lekan.

Sudionici su se natjecali u kategorijama Sprint, koja je uključivala pet kilometara i 20 prepreka, Super – 10 kilometara i 25 prepreka te Beast na 21 kilometar i s 30 prepreka. Uz najveći izazov svladavanja sve tri utrke u jednom vikendu, kada se osvaja jedinstvena medalja i stječe značajna prednost, održala se i utrka za djecu od 4 do 14 godina u kojoj su djeca svladavala trčanje, skakanje, penjanje i puzanje ili su se natjecala tko će biti najbrži.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec sudjelovao je u izazovu svladavanja sve tri utrke u jednom vikendu. U proteklih godinu i pol sudjelovao je na dosta Spartan utrka i izdvojio je svoju prvu kao najdražu jer je to bio početak ove priče, a onu u Mađarskoj kao najtežu jer u 22 km stave velik broj prepreka i zapreka.

– Na tako zahtjevnim utrkama, uključujući i ovu našu svetonedeljsku, spašava vas mentalna snaga jer kada mislite da više ne možete, jedino vas glava može spasiti da se borite i nastavite dalje s utrkom. Još jednom moram naglasiti kako mi je izuzetno drago da je upravo Sveta Nedelja bila domaćin prve hrvatske Spartan utrke jer je to velika turistička međunarodna promocija. Oni koji se nisu natjecali mogli su doći uživati u atraktivnom sportu, druženju i gastronomiji, što je organizirano za naše posjetitelje. Sretan sam što ovaj oblik sporta postaje sve popularniji, čemu svjedoči i tako velik broj natjecatelja – naglasio je gradonačelnik.

Promocija turizma
Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, istaknuo je kako je ovo odličan događaj jer s ovoliko pristiglih gostiju potvrđuju se planovi za razvoj turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj.

– Filozofija Spartana je da nas natjecanja testiraju, treninzi očvršćuju, prehrana hrani, a zajednica jača. Sudionici Spartan utrke diljem svijeta podržavaju jedni druge da svladaju svaku prepreku u životu – zaključio je Pavić.

SMATRAJU ih jednim od najljepših, najraskošnijih i najvrednijih primjeraka rokoko orgulja u srednjoj Europi Prvobitno postavljene prije 256 godina Nakon obnove orgulje se vratile u župnu crkvu svete Marije Magdalene MINISTAR BAČIĆ najavio je da se dogovara dinamika kako bi se tijekom kolovoza ispraznila sva kontejnerska naselja u Sisku, kao što se to radi u Glini i Petrinji Ogromna ulaganja u zdravstveni sustav Sisačko-moslavačke županije Imat ćemo moderan odjel za naše građane. Neće se morati ići u kliniku u Zagreb VAŽNO JE ulaganje u službe koje su osposobljene i usmjerene na spašavanje ljudskih života i imovine. Ako je spasilac spreman i opremljen, tada će vrlo lako pomoći unesrećenima Javna vatrogasna postrojba Vinkovci Od prvog trenutka angažirani su na uklanjanju posljedica nevremena