Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
zaprešić

Tridesetak nadarenih studenata u 'Sinergiji znanja' 2024.

Sinergija znanja
1/3
Foto: Zaprešić
U jakoj konkurenciji pobjedu je odnio tim u kojem su Ana Tucman, Olgica Andrić, Vedran Maričić, Nika Pirš i Krešimir Jelovečki, a pripremili su projekt 'Obnova i prenamjena stare škole u kulturni centar'

Uspješno je završeno šesto izdanje projekta "Sinergija znanja" Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić za 2024. godinu (SING 2024). Na prezentacijama su, osim studenata projektnog menadžmenta, bili predstavnici Grada Zaprešića te Veleučilišta Baltazar Zaprešić, izvijestilo je Veleučilište.

Suradnja s Veleučilištem

Projekt SING pokrenut je, pojašnjavaju, početkom 2019. godine potpisivanjem sporazuma o suradnji između Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić. Sklopljen je radi razvoja primijenjene znanstvene, obrazovne i druge suradnje od zajedničkog interesa.

– Grad je prepoznao potencijal Veleučilišta na kojemu studenti stječu znanja s područja projektnog menadžmenta. Stoga je studentima u sklopu studijskog programa kolegija Upravljanje multiprojektnim okruženjem – praktikum, Praktikuma projektnih prijava i specijalističke prakse, ponudio razradu ideja koje razmatra kao potencijalne razvojne projekte grada Zaprešića. Razradom konkretnih projekata studenti projektnog menadžmenta stječu dodatna praktična znanja, a Grad dobiva projektnu dokumentaciju na temelju koje kasnije može krenuti i u realizaciju predloženih projekata s ciljem daljnjeg rasta i razvoja. Dosad je sudjelovalo 285 studenata koji su pripremili ukupno 65 projektnih prijedloga – ističu.

Ove godine u radu na projektima sudjelovalo je 29 studenta projektnog menadžmenta podijeljenih u sedam timova. Timovi su radili pod mentorstvom predavača Karla Jurača i doc. dr. sc. Milana Puvače. Projektna područja unutar kojih su studenti razvijali projekte bila su europski zeleni plan, održivi razvoj, poduzetništvo i turizam.

– Kroz projekt SING studenti primjenjuju znanja, vještine i sposobnosti koje su potrebne svakom modernom voditelju projekata. To su svakako elementi koji definiraju osobne i međuljudske kompetencije potrebne za uspjeh projekta, programa i portfelja. Zatim razvijaju elemente kompetencija koji se odnose na tehničke aspekte, ali i one koji se odnose na kontekstualne kompetencije, kojima se voditelji projekata trebaju služiti unutar širega okruženja. Od studenata se očekuje istraživački rad te procjena izvedivosti projekta i mogućnost njegove praktične primjene. Sve to itekako je bitno za njihov profesionalni razvoj u struci projektnog menadžmenta. Projekt SING doprinosi i razvoju digitalnih kompetencija svih uključenih studenata, koji svoje radionice organiziraju i putem platforme MS Teams i sustava "Baltazar" (Moodle) te na taj način uklapaju komunikacijske i kolaboracijske alate u već postojeću IT potporu koju koriste na studiju projektni menadžment – napominju.

U jakoj konkurenciji pobjedu je odnio tim u sastavu Ana Tucman, Olgica Andrić, Vedran Maričić, Nika Pirš i Krešimir Jelovečki, koji su pripremili projekt pod nazivom "Obnova i prenamjena stare škole u kulturni centar". U finalnom dijelu natjecanja s projektom "Zelena čarobnica – Festival zaštitnice okoliša u Zaprešiću" sudjelovao je tim čiji su članovi Julija Zdelar, Jelena Mandarić, Vedran Momirski i Mahir Mujanović, dok je projekt: "zAPP – Smart Living" predstavio tim u kojem su Mateja Šimunović, Antonia Blažeković, Ivan Renić, Bruno Bokulić i Tea Borčić. Svim studentima koji su sudjelovali u projektu dodijeljene su i potvrde Grada Zaprešića, koje će iskoristiti za reguliranje specijalističke prakse na studiju projektni menadžment, dok je pobjednički tim dodatno nagrađen i prigodnom novčanom nagradom Grada.

Poticaj za usavršavanje

– Ova gesta priznanja i podrške Grada ističe važnost i vrijednost projekta SING te potiče studente na daljnje usavršavanje i angažman u području projektnog menadžmenta. Stručni diplomski studij Projektni menadžment kreiran je tako da pruža studentima priliku primijeniti teorijska znanja iz područja projektnog menadžmenta u stvarnom okruženju, potičući kreativnost, timski rad i praktične vještine koje su ključne za uspješno vođenje projekata u njihovim budućim profesionalnim karijerama – navodi se u priopćenju. Studentima su čestitke uputili zamjenik gradonačelnika Alan Labus, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Zaprešića Matija Teur, Ivan Ružić, dekan Veleučilišta Baltazar Zaprešić i Zlatko Barilović, voditelj stručnog diplomskog studija projektni menadžment, ujedno i voditelj projekta.

storyeditor/2024-05-06/ZapresicB__1_.jpg U lipnju izložba na Šetalištu kardinala Kuharića Građani pozvani da fotografijama pokažu zašto vole grad Zaprešić hrk zaprešić prvak lige Zaprešić Zaprešić prvak: pobjedom otpratili dvojicu igrača u mirovinu storyeditor/2024-05-17/Zapresic1.jpg Zaprešić U gradskim vrtićima plaće djelatnika veće od 80 do 300 eura