Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

U gradskim vrtićima plaće djelatnika veće od 80 do 300 eura

storyeditor/2024-05-17/Zapresic1.jpg
1/2
Veća materijalna prava djelatnicima vrtića u Zaprešiću
Primjenom novog dodatka kolektivnom ugovoru koji je Grad zaključio s vrtićima Maslačak i Vrtuljak godišnji trošak plaća zaposlenih u gradskim dječjim vrtićima raste za 800.000 eura ili trideset posto

Grad Zaprešić s gradskim dječjim vrtićima Maslačak i Vrtuljak zaključio je četvrti dodatak kolektivnom ugovoru za zaposlene u gradskim dječjim vrtićima, izvijestila je Gradska uprava. Primjenom novog dodatka kolektivnom ugovoru godišnji trošak plaća zaposlenih u gradskim dječjim vrtićima raste za 800.000 eura ili trideset posto. Tako plaće zaposlenika s 21 godinom radnog staža rastu za oko 300 eura za visoku stručnu spremu, 290 eura za višu, 150 eura za srednju stručnu spremu i 80 eura za nižu.

Važna su sva ulaganja

– Usuglašena su nova materijalna prava za ukupno 160 zaposlenika u dva gradska vrtića. Glavna novina u izmjenama kolektivnog ugovora odnosi se na izjednačavanje osnovice i ujednačavanje koeficijenata za obračun plaća zaposlenih u gradskim dječjim vrtićima s onima koji se primjenjuju na radna mjesta u sustavu obrazovanja – rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus istaknuvši da su tako izjednačeni i osnovica i koeficijenti kako je na razini države učinjeno u obrazovnom sustavu.

Nove odredbe Kolektivnog ugovora primjenjuju se počevši s obračunom plaće za travanj koja je isplaćena u svibnju.

Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, zahvalila je Gradu na brzom i učinkovitom pregovaranju te izuzetnoj suradljivosti.

– Grad Zaprešić iznimno cijeni rad radnika u dječjim vrtićima, korektan je socijalni partner, ima razumijevanja za zahtjeve i potrebe radnika, a prije svega, uz ulaganje u infrastrukturu ulaže i na razini ove materijalne strane zahtjeva radnika. Zidovi i zgrade ne obrazuju, nego to čine djelatnici pa su važna sva ulaganja koja Grad Zaprešić primjenjuje – rekla je Žilić.

Također, navedenim dodatkom izjednačeni su i iznosi otpremnina i jubilarnih nagrada zaposlenih u gradskim dječjim vrtićima sa zaposlenima u osnovnoškolskom sustavu. Osim povećanja plaća, Grad je uložio i znatna sredstva u infrastrukturu, odnosno izgradnju vrtića u naselju Sjever, uređuje se objekt na Trgu mladosti, a pri završetku je i objekt Društvenog doma u Jablanovcu u kojem će također biti vrtićki kapaciteti. S obzirom na značajnu stambenu gradnju i očekivani priljev stanovništva, u prijedlogu proračuna Grada Zaprešića za 2025. godinu predviđena su financijska sredstva za projektiranje još jednog gradskog dječjeg vrtića, čiji je početak izgradnje planiran u 2026. godini, ističu u Gradu Zaprešiću.

Inače, prijave za upis djece u gradske dječje vrtiće za sljedeću pedagošku godinu su završile, a u tijeku je administrativna provjera, vrednovanje zahtjeva i provedba inicijalnih razgovora s roditeljima i djecom. Rezultati upisa djece objavit će se na službenim mrežnim stranicama i oglasnim pločama dječjih vrtića, a planirani datum objave je ponedjeljak 27. svibnja.

Novi područni objekti

– Drago mi je reći da imamo dovoljno kapaciteta i da će sva djeca koja udovoljavaju temeljnim uvjetima, a to su navršenih godinu dana života, prebivalište u Zaprešiću i imaju oba roditelja zaposlena, dobiti svoje mjesto u vrtiću – rekao je Labus te istaknuo da se, unatoč porastu troškova poslovanja i povećanju ekonomske cijene vrtića, nije povećao iznos roditeljske uplate. Naime, roditelji i dalje za smještaj djeteta u gradske vrtiće plaćaju 80 eura, za drugo dijete se ta cijena umanjuje za 20 posto, a za treće i svako sljedeće dijete je vrtić besplatan, ističu u Gradu Zaprešiću koji vodi brigu o poboljšanju uvjeta u predškolskim i obrazovnim ustanovama.

Od 1. rujna 2023. dječji vrtić Maslačak otvorio je novi područni objekt pa djeluje na dvije lokacije. I Dječji vrtić Vrtuljak djeluje na dvije lokacije. Do 10. svibnja roditelji su podnosili zahtjeve za upis djece rane i predškolske dobi u programe predškolskog odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2024./2025., za redoviti cjelodnevni desetsatni program i posebne programe sa specifičnim sadržajima za djecu od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu.

hrk zaprešić prvak lige Zaprešić Zaprešić prvak: pobjedom otpratili dvojicu igrača u mirovinu storyeditor/2024-05-06/ZapresicB__1_.jpg U lipnju izložba na Šetalištu kardinala Kuharića Građani pozvani da fotografijama pokažu zašto vole grad Zaprešić Osnovna glazbena škola Zaprešić Glazbena škola počinje u rujnu: zadatak je da povećamo broj učenika