Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Počinje realizacija projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa’

Turanj, Kamensko, Donja Švarča i Jamadol prva su karlovačka gradilišta, radovi počinju u svibnju

1/2
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Karlovcu će se raditi u naseljima Gornja, Donja i Mala Švarča, Turanj, Kamensko, Drežnik, Hrnetić, Jamadol i Zvijezda

Velik i za Karlovac i Dugu Resu iznimno značajan EU projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” vrijedan čak 413 milijuna kuna, napokon može početi. S obzirom na veličinu projekta, podijeljen je u pet grupa radova, a prošli tjedan potpisani su ugovori s izvođačima za grupe radova 1 i 5.

NA PODRUČJU DUGE RESE SANIRANE BROJNE PROMETNICE Nogostup u Belavićima vrijedan je 2,6 mil. kn

Kraj radova do kraja 2023.

U sklopu prve grupe, radovi će početi u naseljima Turanj i Kamensko, izvođač će biti tvrtka GIP Pionir, a vrijedni su 65 milijuna kuna. Grupa 5 obuhvaća znatno šire područje: u Karlovcu Donju Švarču i Jamadol, u Dugoj Resi naselje Tušmer i dio Jozefinske ceste, a u općini Barilović naselje Belajske Poljice. Vrijednost tog ugovora iznosi 93 milijuna kuna, a na gradilištu će biti zaposlenici i strojevi tvrtke Georad d.o.o.

Foto: Duga Resa

Prva gradilišta u Karlovcu otvorit će se u naseljima Turanj, Kamensko, Donja Švarča i Jamadol, i to u svibnju ove godine, da bi do kraja 2023. dobili novo komunalno lice kakvo zaslužuju, a njihovi stanari kvalitetniju uslugu vodoopskrbe i odvodnje te poboljšan životni standard. Radovi na Turnju i Kamenskom obuhvatit će ulice: Kamensko, Turanj, Turanjski poloj, Turanjski lug, Braće Gojak, Jelaši i Mikšići. Na tom području sagradit će se ukupno 15 kilometara kanalizacijske mreže. Kako bi odvodnja otpadnih voda funkcionirala optimalno, sagradit će se i devet precrpnih stanica.

Dotrajala vodovodna mreža na kojoj učestalo dolazi do puknuća cijevi postat će stvar prošlosti jer će svaka ulica dobiti i novi vodoopskrbni cjevovod. U naselju Donja Švarča gradilišta će biti otvorena u ulicama Donja Švarča, Udbinja, Josipa Račića, Kovačićevo brdo i Jakšići. Stanari tih ulica dobit će kanalizacijski sustav te dvije crpne stanice odvodnje, a postojeća vodovodna mreža bit će zamijenjena novom kako bi dobili kvalitetniju i stabilnu uslugu isporuke pitke vode. Uz te radove, Grad Karlovac izvest će oborinsku odvodnju i obnoviti ceste i nogostupe.

Započeo turistički oporavak Dubrovnika Aktiviraju se dva najvažnija tržišta – američko i britansko

Na području Jamadola, problem čestih puknuća dotrajalih vodovodnih cijevi bit će riješen rekonstrukcijom vodovodne mreže u Jamadolskoj, Skadarskoj, Dojranskoj, Bledskoj, Ohridskoj i Bohinjskoj ulici te će se zatvoriti septičke jame i uvesti kanalizacijska mreža. Grad Karlovac pobrinut će se za gradnju oborinske odvodnje, a nakon tih podzemnih radova, uložit će u obnovu cesta, gradnju nogostupa te postavljanje javne rasvjete. Osim gradnje kanalizacijske mreže, izvest će se pripreme za priključke što će svakom kućanstvu olakšati postupak priključenja kada za to dođe vrijeme. Postojeće priključke vodoopskrbe izvođač će prespojiti na novu vodovodnu mrežu o trošku investitora.

Projekt Karlovac 2 do kraja 2023. godine promijenit će komunalni izgled 14 naselja, odnosno 86 ulica te poboljšati životni standard više od 11.600 stanovnika na području Karlovca, Duge Rese i Barilovića. Podsjetimo, u Karlovcu će se raditi u naseljima Gornja, Donja i Mala Švarča, Turanj, Kamensko, Drežnik, Hrnetić, Jamadol i Zvijezda, na području Duge Rese komunalnu preobrazbu dobit će Gornje Mrzlo Polje, Tušmer i Jozefinska cesta, a u općini Barilović Belajske Poljice. Ukupno će se sagraditi 65 kilometara kanalizacije, 27 crpnih stanica, obnoviti 56 kilometara vodovodne mreže, a time i unaprijediti rad pročistača otpadnih voda u Gornjem Mekušju nabavom moderne mjerne opreme i gradnjom postrojenja za solarno sušenje mulja. Tvo je drugi po veličini komunalni projekt u povijesti Karlovca. Prva je bila ISPA, zahvaljujući kojoj pročistač otpadnih voda već 10 godina pomaže u revitalizaciji i očuvanju rijeka i okoliša. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 413 milijuna kuna, od čega je prihvatljivi trošak, onaj u čijem financiranju sudjeluje EU, 330 milijuna kuna.

U Dugoj Resi zadovoljni što napokon počinje aglomeracijski projekt Projekt vrijedan 413 milijuna kuna zaštitit će rijeke od novih zagađenja

Participiranje EU

EU putem Kohezijskog fonda u tom iznosu participira s 230 milijuna kn ili 68,8% . Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sudjeluju svaki s 12,5 posto, a ostalo je raspoređeno na lokalnu razinu: Vodovod i kanalizacija Karlovac s 4,8%, Grad Duga Resa s 1,2 posto te Općina Barilović s 0,22 posto. Dodatna ulaganja Grada Karlovca su tzv. paralelna ulaganja i iznose oko 100 milijuna kuna. U pojedinim karlovačkim naseljima u obnovu svoje infrastrukture uložit će Gradska toplana i Elektra. Kućanstva u obuhvatu radova bit će upućena u projekt prije početka radova, a sve informacije o projektu i novosti mogu se pratiti na webu aglomeracije.