Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
USVOJEN NOVI PRORAČUN

U 2021. godini veća novčana potpora za rodilje, svako treće dijete besplatno u vrtić

Gradsko vijeće Koprivnice prošli je tjedan na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici većinom glasova usvojilo proračun za 2021. godinu koji iznosi 243 milijuna kuna
1/2
Foto: Robert Mihaljević
Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Zdravko Punčikar istaknuli su kako su ovogodišnji prihodi planirani konzervativno, na bazi poreznih prihoda iz ove godine, a moguće je da budu i veći zbog porezne reforme koju od 1. siječnja provodi Ministarstvo financija.

Gradsko vijeće Koprivnice prošli je tjedan na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici većinom glasova usvojilo proračun za 2021. godinu koji iznosi 243 milijuna kuna. Prošao je i prijedlog novog zaduženja Grada teškog 62 milijuna kuna. Riječ je o kreditu OTP banke na 15 godina uz kamatu od samo 1,23 posto i bez naknade za obradu kredita.

Smart city 2020. u rukama gradonačelnika Smart city 2020. Koprivnici zbog potpora ICT tvrtkama, startupima... priznanje za ‘najpametniji grad’

Aglomeracija Koprivnica

Kreditom će se financirati izgradnja nove osnovne škole Podolice, obnova središnjih gradskih trgova i otplata postojećih dugoročnih kredita. Gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je kako su nova škola, sportska dvorana OŠ Đuro Ester i početak obnove glavnog trga ključni projekti u idućoj godini. Spomenuo je i kapitalnu investiciju u aglomeraciju kojom će se riješiti vodoopskrba i odvodnja u Koprivnici i okolnim općinama.

Tu su i rotori u Ulici braće Radić i na Zagrebačkoj, koje će financirati Hrvatske ceste, te početak gradnje pruge. Gradski vijećnici prihvatili su i prijedlog da se potpora za novorođeno dijete od iduće godine poveća s 1500 na 2000 kuna. Pravilnikom će se dodatno omogućiti i osobama koje posvoje i starije dijete da ostvare pravo na tu pomoć. Planiran je iznos od ukupno 500.000 kuna. Obiteljima s troje i više djece, prema novom pravilniku koji je prošli tjedan usvojen, ide pravo na podmirenje participacije u visini 100 posto troškova za treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji koje pohađa dječji vrtić.

Objekt je u cijelosti financiran europskim novcem Prigradsko naselje Starigrad dobilo novi dječji vrtić “Jabučica” za 60 mališana

Dakle, svako treće i sljedeće dijete imat će besplatan smještaj u dječji vrtić i obrt za čuvanje bez obzira jesu li mu braća ili sestre već u vrtiću ili nisu. U gradskom proračunu je za tu mjeru osigurano dodatnih 200.000 kuna koje će, prema najavama, moći ostvariti 40-ak djece u odnosu na dosadašnjih šestero. Ukupan planirani iznos s dodatnim mjerama iznosi 700.000 kuna.

Otplata kredita

Gradsko vijeće donijelo je odluku i o subvencioniranju troškova smještaja djece u dječjim vrtićima ili obrtima za čuvanje djece poduzetnicama početnicama za prvu godinu poslovanja. Mjere mogu koristiti male tvrtke koje su osnovale žene. I njihova će djeca prvu godinu poslovanja tvrtki imati besplatan smještaj u dječjim vrtićima ili obrtima na području grada. Gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar objasnio je na sjednici što nova zaduženost znači za koprivničke javne financije.

Otkrio je kako su prije četiri godine naslijedili oko 55 milijuna kuna kreditnog zaduženja koje je gotovo u cijelosti riješeno. Ostaje tek 2,5 milijuna kuna otplate u idućoj godini. Novi kredit od 62 milijuna kuna godišnje će se otplaćivati u iznosu od pet milijuna kuna, i to za glavnicu i kamate. Dosad su godišnji anuiteti iznosili između osam i deset milijuna kuna, zaključio je Punčikar.

Koprivnica PRIJEDLOG KOPRIVNIČKOG PRORAČUNA ZA 2021. GODINU Zbog nove škole Grad se zadužuje za 70 milijuna kn

Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Zdravko Punčikar istaknuli su kako su ovogodišnji prihodi planirani konzervativno, na bazi poreznih prihoda iz ove godine, a moguće je da budu i veći zbog porezne reforme koju od 1. siječnja provodi Ministarstvo financija.