Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
GRADONAČELNIK KUTINE ZLATKO BABIĆ:

U 2024. želimo dovesti prve investitore u Industrijsko-logističku zonu

Tijekom javnog savjetovanja u većem dijelu prijedlozi su bili da Grad Kutina ne ide na povećanje poreza na dohodak. Kao gradonačelnik složio sam se s prijedlogom javnosti jer tome i služe javna savjetovanja, kaže gradonačelnik Kutine Zlatko Babić
Foto: Grad Kutina
Unatoč ukidanju prireza od 12 posto, Grad Kutina neće ići na povećanje poreza na dohodak, a gradonačelnik najavljuje da neće biti prepreka za ostvarenje planiranih projekata

S gradonačelnikom Kutine Zlatkom Babićem razgovarali smo o projektima ostvarenim u 2023. i planovima za 2024. godinu u Kutini.

Još je jedna godina iza nas. Kako će se 2023. pamtiti u Kutini?

U 2023. godini smo praktički sve one investicije koje smo zacrtali i stavili u naš plan i realizirali, pri kraju je realizacija najvećeg projekta – aglomeracije, izrađeni su novi kilometri vodovoda i odvodnje prvenstveno u prigradskim naseljima, u centru grada zamijenjeni su dotrajali vodovi novima te je izrađen novi uređaj za kondicioniranje pitke vode Ravnik II. Ove godine otvorili smo i novu multifunkcionalnu zgradu na našem Trgu dr. Franje Tuđmana koja se sastoji od stambenog i poslovnog prostora i multifunkcionalne dvorane koja je u vlasništvu Grada. Jedan dio stanova su kupili mlade obitelji kroz POS model putem APN-a, dok su drugi dio kupili HRVI branitelji prema Zakonu o braniteljima.

Posvetili smo značajnu pažnju i ulaganja u naša prigradska naselja, obnovu domova, obnovu cesta, komunalne infrastrukture, groblja, KUD-ove, udruge i druge organizacije civilnog društva s ciljem da naša prigradska naselja budu čim više prihvatljiva za stanovnike tih naselja, da im bude ugodno i da pospješimo zadržavanje stanovništva u našim prigradskim naseljima. U ovo božićno doba svi se okupljamo u krugu naših, širimo pozitivne emocije i polako privodimo godinu kraju. Baš na tragu toga ovogodišnji Advent u Kutini pripremio je bogat program za sve uzraste, zauzeli su cijeli naš Trg te pripremaju najbolji doček Nove 2024. godine, za najmlađe u podne, a za one nešto starije u večernjim satima.

Grad Kutina odlučio je ne povećati stope poreza na dohodak. Hoće li se to odraziti na prihode i kako će se nadomjestiti eventualni gubitak u Proračunu?

Grad Kutina je imao prirez od 12% što je činilo 7% izvornog proračuna, što je u 2023. godini iznosilo približno 800.000 eura. Poreznom reformom, između ostalog, ukinuta je mogućnost prireza što ima za posljedicu smanjenje prihoda. Grad Kutina stavio je na javno savjetovanje mogućnost povećanja poreza na dohodak na maksimalne zakonske vrijednosti za gradove veličine Kutine. Tijekom javnog savjetovanja u većem dijelu prijedlozi su bili da Grad Kutina ne ide na povećanje poreza na dohodak. Kao gradonačelnik složio sam se s prijedlogom javnosti, jer tome i služe javna savjetovanja, a isto tako sam bio da se ne ide na povećanje poreza na dohodak s obzirom na moje predizborno obećanje da ću ukinut prirez u Kutini. Novi porezni zakon od 1. 1. 2024. godine donosi niz promjena, no najveća je promjena u tome što će zbog povećanja ukupne mase plaća svih zaposlenika na području Kutine zasigurno porasti i prihod od poreza na dohodak. Očekujem da će Grad Kutina u većem dijelu na taj način nadoknaditi dio gubitaka radi ukidanja prireza te je temeljem te projekcije izrađen i proračun za 2024. godinu. Vjerujem da će prihodi proračuna u 2024. godini omogućiti da u Kutini društveni život, kultura, sport, održavanje komunalne infrastrukture i kapitalne investicije ostanu na istoj razini kao i prošle godine te da će Grad Kutina realizirati sve svoje planirane investicije i zadržati razvojni ciklus koji je imao do sada.

Koji su glavni projekti za Kutinu u 2024.?

2024. godina bit će u znaku nastavka radova na izgradnji dječjeg vrtića u Kutini, NEW STEM Kutina – abeceda budućnosti projekta, ulaganja u prigradska naselja, nastavku projekta cjelodnevne škole u našim školama, realizaciji projekta istraživanja geotermalne vode, izgradnji dječjeg vrtića u Kutinskoj Slatini, izgradnje novih pješačko-biciklističkih staza, obnove naših cesta, uređenja društvenog doma u Repušnici i Husainu te urbane mreže zelene infrastrukture gdje ćemo urediti i opremiti 8 parkova na području Kutine.

Što se tiče gospodarstva, cilj je opremanje i dovođenje prvih stanara u Industrijsko-logističku zonu. Radi daljnjeg napretka bitno je povećati ne samo broj zaposlenih nego osigurati bolje radne uvjete, veće plaće u pojedinim sektorima i privući mlade za ostanak u Kutini, a za sve to je preduvjet dovođenje investitora u zonu.

Cjelokupni razvoj grada uvelike ovisi i o našim sugrađanima koji sudjelovanjem u javnim savjetovanjima doprinose kvalitetnijim programima i projektima koji će biti realizirani. Gradska uprava stoji na raspolaganju za sve ideje, savjete, pokude i prijedloge svojih sugrađana te se nadam jednakim žarom raditi i u sljedećoj godini za našu Kutinu.

Iznimno me raduje što je ove godine ostvareno povećanje dodijeljenih sredstava na osnovi povećanog interesa naših sugrađana za unaprjeđenje poslovanja, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić KUTINA 107.950 eura kutinskim poduzetnicima za 84 novozaposlene osobe advent u Kutini Kutina Snježne fritule, klizanje, radionice, vatreni show i puno toga na Adventu Kako se programira rad jednog robota, prikazao je Franko Slota, a o radu u robotičarima govorila je i Eva Petranović Kutinski robotičari su na svjetskom natjecanju iz robotike Robotičari nakon sjajnih rezultata na svjetskom natjecanju predstavili svoj rad