Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Cijena broda 90,4 milijuna eura

U brodogradilištu Uljanik porinut luksuzni kruzer za polarna istraživanja

U Uljaniku porinut luksuzni brod za polarna istraživanja
1/13
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Riječ je o luksuznom putničkom brodu za prijevoz 237 putnika za oceansku plovidbu. Namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući i polarna i tropska područja, za što je i specijalno opremljen

S navoza pulskog brodogradilišta Uljanik u srijedu je u more porinut Scenic Eclipse, polarni istraživački kruzer kojeg pulski brodograditelji grade za jednu od tvrtki u sklopu australske Scenic Grupe.

Uljanik, gradnja kruzera s šest zvjezdica U pulskom Uljaniku Evo kako napreduje gradnja prvog luksuznog kruzera s čak šest zvjezdica

Riječ je o luksuznom putničkom brodu za prijevoz 237 putnika za oceansku plovidbu. Namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući i polarna i tropska područja, za što je i specijalno opremljen. Posebno je ojačan ne bi li se prilagodio plovidbi u otežanim vremenskim uvjetima i zaleđenim morima te zadovoljava visoke ekološke standarde. Brod dužine 168 i širine 21,5 metara sagrađen je u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima.

Član Uprave Uljanika Marinko Brgić na svečanosti porinuća izrazio je dobrodošlicu brodovlasniku i njegovim predstavnicima u Uljanik te predstavnicima Klasifikacijskog društva Bureau Veritas Croatia, zahvalivši se pritom projektantima, konstruktorima, radnicima te kooperantima koji su izgradili brod.

U sjeni krize

- Polar cruiser je nešto potpuno novo i u mnogome potpuno različit projekt od svega što je Uljanik dosad projektirao i gradio. Brod je vrlo kompleksan i traži od nas neka potpuno nova znanja i u projektnom smislu i u samoj izvedbi. Brod ima jako puno specifičnosti te od naših projektanata, konstruktora i radnika zahtijeva ulaganje maksimalnog znanja, truda i stečenog iskustva kako bi se tako složen i kompleksan projekt izveo uspješno do kraja - poručio je Brgić, posebno se zahvalivši brodovlasniku Glenu Moroneyju i njegovoj ekipi koji su, kako je rekao "u Uljaniku prepoznali potencijal i pravog partnera za projektiranje i izgradnju kompleksnog broda te potpisom ugovora dali veliko povjerenje brodogradilištu".

Izgradnja rotora u Puli Posebna regulacija prometa Grade novi rotor s javnom rasvjetom, završetak radova do kraja veljače

Brodovlasnik Glen Moroney ustvrdio je kako je riječ o doista iznimnom projektu te zahvalio svim suradnicima koji u njemu sudjeluju.

Uspjeh pulskih brodograditelja dolazi pomalo u sjeni burnih događanja i krize, koji su to brodogradilište zatresli u prvim danima ove godine. Ugovorna cijena broda je 90,4 milijuna eura. Vrijednost tog broda je tim veća što je to prvi putnički brod tog tipa koji se gradi u svijetu te prvi takav brod koji se gradi u Uljaniku u njegovoj stoljetnoj povijesti. Brod bi trebao biti isporučen za nekoliko mjeseci, a putovanje luksuznim kruzerom već je uključeno u on line ponudu tvrtke Scenic kao novitet od kolovoza 2018. godine.

Gradski bazen u Puli Kapitalni projekt Radovi u punom jeku: izgradnja bazena teče prema zadanim rokovima