Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Stabilan i razvojni proračun za 2020. godinu

U cestovnu infrastrukturu uložit će se 74,4 milijuna kuna, sufinancirat će se stambeni krediti za mlade...

Foto: Grad Dubrovnik
Novac osiguran u proračunu za cestovnu infrastrukturu uključuje i 40 milijuna kuna potrebnih za prvi dio radova na Lapadskoj obali

Proračun Grada Dubrovnika za 2020. godinu najveći je u povijesti Grada i iznosi ukupno 769,8 milijuna kuna, odnosno 685,5 milijuna kuna bez proračunskih korisnika. Stabilan i razvojni, proračun za novu godinu čak je 44 posto veći nego onaj iz 2017. godine te jamči nastavak započetih kapitalnih investicija i realizaciju brojnih novih projekata, podređenih podizanju kvalitete svakodnevnog života građana ulaganjem u obrazovanje, stanovanje, u komunalnu i prometnu infrastrukturu, ističu iz Grada.

Godinama se nije investiralo Grad Dubrovnik u školstvo u 2019. uložio 97,9 milijuna kuna

Komunalna infrastruktura

Ukupno ulaganje u novu cestovnu infrastrukturu u 2020. godini tako iznosi 74,4 milijuna kuna, a između ostalog uključuje sredstva potrebna za izvođenje nedavno započetih radova na gradnji ceste Most – Pobrežje u iznosu 33,2 milijuna kuna, kao i 40 milijuna kuna potrebnih za prvi dio radova na Lapadskoj obali te za cestu Tamarić u Mokošici (1,1 milijun kuna). Od ostalih ulaganja u komunalnu infrastrukturu izdvajaju se radovi uređenja šetnice Nika i Meda Pucića (6 milijuna kuna), izvođenje oborinske odvodnje Ulice kardinala Stepinca (4,5 milijuna kuna) te sredstva potrebna za projektiranje oborinske odvodnje Ulice Andrije Hebranga i sustava Montovjerna – Batala.

Proračun nosi sredstva za projektiranje garaže u Mokošici, za gradnju ceste za zgrade HRVI-ja, nastavak radova na groblju Dubac i sanaciji odlagališta Grabovica, ali i za gradnju azila za životinje (3 milijuna kuna). Projektirat će se ceste Osojnik – Ljubač, Gornja Sela i cesta Nuncijata, a proračunom su predviđena sredstva i za sanaciju obale Rijeke dubrovačke te za izvođenje serpentina Srđ (2,5 milijuna kuna ) i parkirališta u Mokošici (2,4 milijuna kuna). Proračun za 2020. godinu uključuje sredstva za investicije u sklopu Dubrovačke stanogradnje, a uz sredstva za gradnju stanova za mlade i branitelje u Mokošici te projektiranje zgrada u Solitudu, nosi i dva milijuna kuna namijenjenih programu sufinanciranja stambenih kredita za mlade.

Dubrovnik Otvorene novouređene prostorije Gradskog kotara Montovjerna

Iako nije izravno institucionalno nadležan za područje javnog zdravstva i primarne zdravstvene skrbi Grad Dubrovnik i proračunom za 2020. planira brojna davanja za kvalitetniju zdravstvenu skrb pa je tako 5 milijuna kuna rezervirano za donacije Općoj bolnici Dubrovnik. Uključuje to sredstva u nabavku medicinske opreme, za uređenje VI. kata zgrade Opće bolnice, za rekonstrukciju bazena za potrebe rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju te za projekt senzoričkog parka. Planirana su i sredstva za projektiranje doma umirovljenika ispod Bolnice te za završetak gradnje i opremanja Osnovne škole Montovjerna. Ukupno ulaganje u osnovne škole u 2020. iznosi 38 milijuna kuna, a uključuje i rekonstrukciju OŠ Marina Getaldića (8 milijuna kuna), odnosno projektiranje proširenja i nadogradnje OŠ Mokošica te energetsku obnovu ove škole.

Za gradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta osigurano je približno pet milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinu kuku. Uredit će se igrališta u Komolcu, u Novoj Mokošici, na Konalu, Montovjerni, na Gorici i na Pločama te u Ljupču. U program obnove uključene su igrališta Šumica, igrališta OŠ Lapad i OŠ Ivana Gundulića te dva igrališta u Novoj Mokošici. Predviđena su sredstva i za program održavanja igrališta, a on uključuje ona u Zatonu Velikom, na Osojniku i u Suđurđu te igralište OŠ Mokošica.

Brodski prijevoz Linija Gruž - Gornje Čelo od danas dva puta dnevno

Prometne površine

Za redovno i investicijsko održavanje prometnih površina predviđeno je ukupno 20,8 milijuna kuna. Nakon provedbe postupka javne nabave Upravni odjel za promet počinje s radovima cjelovite sanacije nogostupa na Pilama, i to na potezu od restorana Dubravka pa Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac, odnosno do Ženskog đačkog doma. Radi se o investiciji vrijednoj 2,2 milijuna kuna. Obnovit će se i nogostup od Vrata od Ploča do Lazareta, za što je u proračunu za 2020. rezervirano 900 tisuća kuna, ali i ograda Dubrovačko sunce na Boninovu (1,2 milijuna kuna). Procijenjena vrijednost radova u Ulici Vatroslava Lisinskog iznosi 3,15 milijuna kuna.

Za sanaciju asfaltnog kolnika na Splitskom putu planirana je svota od 1,1 milijun kuna. Za radove na gradnji parkirališta u Ulici Marina Kneževića rezervirano je 1,35 milijuna kuna te dodatnih 2,2 milijuna, a za parkiralište u ulici Između Dolaca. Cesta Trsteno – Orašac planirana je u iznosu od 700 tisuća kuna, dok je za uređenje asfaltnog kolnika Ulice dr. Vladka Mačeka u Čokolinu rezervirano 400 tisuća kuna. Uredit će se i staza do groblja Šunj procijenjene vrijednosti 450.000 kuna. Za radove na cesti od Komolca do Knežice planirano je utrošiti milijun kuna.

Cjelogodišnja linija Osijek-Dubrovnik 'Zelenu' i 'plavu' Hrvatsku povezati svakodnevnom zračnom linijom

Za obnovu pločnika u povijesnoj jezgri u proračunu za 2020. osigurano je 1,5 milijuna kuna, a radovi će obuhvatiti Stradun, Ulicu od Puča, Gundulićevu poljanu, Poljanu Paska Miličevića i poljanu pred katedralom. U sklopu programa investicijskog održavanja sustava javne rasvjete u Dubrovniku planira se postaviti gotovo 300 novih svjetiljki.

Osigurana su sredstva za aktivnosti Zavoda za obnovu, za programe poticanja gospodarstva, za zdravstvenu skrb, skrb o životinjama, projekte u segmentu kulture i društvenih djelatnosti te brojne druge projekte i mjere koje razvijaju i provode Grad Dubrovnik i njegovi upravni 
odjeli.