Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
NOVSKA

U Dnevnom centru stariji se mogu družiti, dobiti savjete...

1/2
Foto: Grad Novska
Održana je završna konferencija projekta “Dnevni centar za starije osobe u Novskoj”, vrijednog ukupno 1,4 milijuna eura

Dnevni centar za starije osobe u Novskoj otvoren je kako bi se starijim osobama osigurala neovisnost, društvena inkluzija, skrb, aktivno starenje i dostojanstvo zlatnih godina u Novskoj. Otvoren je lani, s ciljem da u budućnosti zaživi i kao pravi i potpuni Dom za starije i nemoćne osobe

Završna konferencija

Kao zaključak održana je i završna konferencija projekta “Dnevni centar za starije osobe u Novskoj”, vrijednog ukupno 1,4 milijuna eura. Projekt se u cijelosti financirao bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, a provodio se u partnerstvu s Gradom Novskom, Centrom za socijalnu skrb Novska te Gradskim društvom Crvenog križa Novska.

– Projekt je stvorio preduvjete za poboljšanje kvalitete života starijih osoba. Objekt je rekonstruiran i opremljene su 23 infrastrukturne jedinice u skladu s najvišim standardima izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, edukacije za osoblje dnevnog centra i animiranje zajednice za međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje – rečeno je na završnoj konferenciji.

A Novska je s nestrpljenjem dočekala realizaciju ovog projekta koji je od iznimne važnosti za stanovnike starije životne dobi.

– Naši stariji sugrađani ovim su projektom dobili jednu uslugu više i to u jednom ovako lijepom prostoru kojeg smo uredili sredstvima EU i uz podršku Vlade RH i Sisačko-moslavačke županije. Našim starijim sugrađanima omogućili smo jedan topao drugi dom, odnosno prostor u kojem se mogu družiti – istaknula je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

Zamjenik župana Mihael Jurić izrazio je zadovoljstvo ovakvim projektom kojim se starijim sugrađanima grada Novske omogućuje izvaninstitucionalna skrb kroz cjelodnevni i poludnevni boravak te dostavu obroka na kućni prag.

Dnevni centar za starije osobe u Novskoj dislocirana je jedinica Doma za starije osobe Sisak, čija je ravnateljica Ružica Čakširan također nazočila završnoj konferenciji u Novskoj, istaknuvši prednosti ovakvog projekta, jer korisnici mogu ostati živjeti u svojim domovima, a uz to koristiti usluge koje nudi Dnevni centar.

Velika važnost

– Naši stariji sugrađani često su sami u svojim kućama i ponekad im je teško nešto skuhati ili su jednostavno usamljeni. Iz tog razloga je ovakva izvaninstitucionalna skrb od velike važnosti. U poludnevnom boravku imaju i pomoć stručnjaka i mogu dobiti sve potrebne savjete u vezi prehrane i zdravlja, a na raspolaganju su im socijalni radnici i psiholozi – rekla je Ružica Čakširan.

Završnoj konferenciji prisustvovali su i državna tajnica Marija Pletikosa, predstavnici SAFU, Centra za socijalnu skrb Novska, Gradskog društva Crvenog križa Novska te članovi Udruge umirovljenika grada Novske zajedno s korisnicima Dnevnog centra.

SUFINANCIRANO Sanirano dotrajalo krovište na Srednjoj školi Novska projekt “Zajedno za treću dob” O promociji izvaninstitucionalnih socijalnih usluga Marija Kušmiš Intervju s gradonačelnicom Novske Marijom Kušmiš I 2023. godina bit će obilježena investicijama, projektima i razvojem Novske