Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Vrijedan projekt

U energetsku obnovu srednje škole u Velikoj Gorici uložit će se 30,8 milijuna kuna

radovi
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL/Ilustracija
Župan: Cjelokupna dokumentacija kvalitetno je pripremljena i nema razloga da ne povučemo bespovratna sredstva

Na proljeće počinju 30,8 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Velika Gorica. Za ovu investiciju povučen je maksimalni iznos od 15,1 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstva dok je preostalih 15,7 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija.

Gradski bazen u Velikoj Gorici za male neplivače, plivače i umirovljenike Gradski bazen Velika Gorica pokreće 6 plivačkih programa

Obnova još 4 škole

Projekt energetske obnove SŠ Velika Gorica sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim korisnicima te znatno pridonijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Kombinacijom navedenih mjera energetske učinkovitosti cijela zgrada će iz trenutačnih energetskih razreda – zgrada za obrazovanje: D razred, velika sportska dvorana: D razred, mala sportska dvorana: C razred – prijeći u A razred.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošli je tjedan posjetila Veliku Goricu dogovor Grad dobiva od države zemljište u Rakitovcu

– Sada nas čeka potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornim ministarstvom te proces javne nabave, a očekujemo da će se s radovima krenuti na proljeće – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako se europska sredstva očekuju i za preostale 4 škole.

– Cjelokupna dokumentacija kvalitetno je pripremljena, stoga nema razloga da ne povučemo bespovratna sredstva. Naravno, i Zagrebačka županija je u proračunu za ovu namjenu osigurala više od 30 milijuna kuna – pojasnio je Kožić.

Pozitivni rezultati Broj nezaposlenih na području Velike Gorice najmanji u povijesti, ukupno 1010 osoba

Priprema dokumentacije

Prethodno navedeni poziv pokrenut je u okviru Prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“, Specifičnog cilja 4c1 „Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora“ Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, financiranog sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pripremu projektne dokumentacije i prijavu projekta obnove, kako Srednje škole Velika Gorica tako i preostalih projekata, u suradnji su izradili Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske. Inače, Zagrebačka je županija na poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u rujnu prošle godine podnijela prijave za 5 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna.

Dan Grada Velike Gorice Svečano obilježen Dan grada, a gradonačelnik poručio: 'Ponudit ćemo Goričanima nov program i razvoj grada u idućem desetljeću'