Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač:

'U Hrvatskoj vlada otpadna mafija, to je dokazao i megauhljeb u Piškornici'

Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gradonačelnik Stjepan Kovač u Saboru je oštro prozvao odgovorne zbog slučaja iscrkavanja mulja iz zagrebačkog pročistača voda na državna međimurska zemljišta

Povodom nedavnih medijskih napisa o iskrcavanju mulja iz zagrebačkog pročistača voda na državna međimurska zemljišta, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač zatražio je stanku u Saboru i tom prilikom oštro prozvao sve odgovorne.

- Nažalost, ponovno svjedočimo kako sjever Hrvatske i Međimurje ne samo da nisu prioritet trenutnoj Vladi i državnim institucijama, već dapače, naše se stanovnike ugrožava na najgori mogući način – truju se naša zemljišta, uništava trud ekološki osviještenih poljoprivrednika i dovodi u opasnost naše zdravlje. Kako je moguće da temeljem javnog natječaja kompleksan posao zbrinjavanja mulja dobije tvrtka koja ne posjeduje potrebne dozvole niti ima potrebne kapacitete za sanaciju muljeva otpadnih voda Grada Zagreba? - izjavio je Kovač.

Gradonačelnik Čakovca, ističe se u priopćenju, tom prilikom je podsjetio na činjenicu da prema svim pravilima struke, mulj ovakvog sastava nije moguće spaliti bez isušivanja. Istovremeno, Grad Zagreb je ugovor sklopio s tvrtkom koja tvrdi da će spaliti nešto što ne može, a nema ni potrebnu tehnologiju za isušivanje niti dozvole za spaljivanje otpada.

- Vjerujem da u Hrvatskoj vlada otpadna mafija, što je dokazala i priča o megauhljebu u Piškornici. Imam informacije da su nadležna tijela upozoravana u nekoliko navrata i ne mogu vjerovati da nitko nije reagirao. Dok se neki na smeću bogate i postaju milijunaši, građane Čakovca i Međimurja se njime truje - oštro je poručio Kovač.

Svoje izlaganje u Saboru zaključio je čvrstim obećanjem da neće odustati dok ne dobije službeno očitovanje odgovornih.

- Neka gospodin Tomislav Ćorić dokaže da je svaki kraj Hrvatske jednako važan i sankcionira one koji su dopustili ovakav otpadni kriminal. Također, neka gospodin Bandić vrlo jasno kaže po kojim kriterijima je ovaj posao dodijelio tvrtki koja nema odgovarajuće dozvole? Kako ovo komentira Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša? Što će navedena gospoda poduzeti kako bi se zaustavilo ugrožavanje zdravlja hrvatskih građana i otpadni kriminal - zaključio je Stjepan Kovač.