Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Mjesečno će se plaćati 250 kuna

U OŠ Ivana Mažuranića u novoj školskoj godini kreće produženi boravak za djecu

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Produženi boravak trajat će od 7 do 17 sati pa će djeca moći napisati zadaću, učiti, igrati se s vršnjacima

Prema najavama iz Grada Vinkovaca, a na veliku radost roditelja, s početkom nove školske godine u vinkovačkoj Osnovnoj školi Ivana Mažuranića bit će organiziran produženi boravak za učenike nižih razreda. Tako će ova škola biti prva vinkovačka škola koja će svojim učenicima omogućiti produženi boravak. Bit će to od velike koristi za ne samo učenicima nego i roditeljima, a osobito onima koji rade te se svih proteklih godina morali snalaziti na najrazličitije načine kako bi svoje dijete ispratili u školu ili ga doveli kući.

Dvije godine mandata gradonačelnika Ivana Bosančića Pri kraju je gradnja obilaznice, u tijeku je i obnova središnjeg parka...

Zaposlit će dvije učiteljice

– Možemo reći da smo iznimno ponosni što smo se uspjeli organizirati i uslišiti zahtjeve roditelja koji traže takav sadržaj u školi. Potrebe su velike što su nam pokazali i anketni upitnici koje smo proveli među roditeljima. Iako škola radi u dvije smjene, uspjeli smo naći jednu učionicu za produženi boravak – rekla je ravnateljica Marina Markić.

Prema planovima u OŠ Ivana Mažuranića bit će dvije grupe učenika u produženom boravku. Jednu će činiti učenici 1. i 3. razreda, a drugu učenici 2. i 4. razreda. Prema pravilniku grupe u produženom boravku može biti od 14 do 24 učenika. Produženi boravak u ovoj školi odvijat će se od 7 do 17 sati.

– Djeca koja idu u prvu smjenu moći će nakon nastave ostati u produžnom boravku gdje će napisati zadaću, učiti, baviti se sportskim aktivnostima, igrati se… Roditelji po djecu trebaju doći najkasnije do 17 sati. Ako djeca idu u drugu smjenu, roditelji će ih u produženi boravak moći dovesti od 7 ujutro i da tu sačekaju početak nastave – pojasnila je Markić.

Osnovne škole U sedam škola upisat će se 360 prvašića, a očekivalo se njih 471

Za potrebe rada produženoga boravka u OŠ Ivana Mažuranića bit će zaposlene dvije učiteljice čiju će plaću sufinancirati Grad Vinkovci kao osnivač. Drugi dio plaće osiguravat će se kroz plaćanja roditelja. Naime, mjesečno će se za jedno dijete produženi boravak plaćati 250 kuna. Od tih sredstava pokrivat će se troškovi rada učiteljica, užina za vrijeme boravka kao i didaktički materijal koji će se koristiti. Troškovi prehrane u vrijeme kada dijete nije u produženom boravku posebno se naplaćuju.

– Svjesni smo kolika će ovo pomoć biti za roditelje. Moramo u svemu ovome istaknuti i ulogu Grada Vinkovaca, kao našeg osnivača, bez kojega bi sve ovo bilo nemoguće. Nadamo se da će uskoro i ostale vinkovačke škole organizirati produžene boravke za djecu iz svojih škola – istaknula je Markić.

Gradska pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković potvrdila je da je ovo prvi put da neka vinkovačka škola organizira produženi boravak za djecu, ali i to da su uspjeli osigurati adekvatan prostor za taj sadržaj.

Natjecanje u violini “Franjo Krežma” Vinkovci okupili više od 60 violinista iz 30 škola

Dobitak za sve

– U realizaciji cijelog projekta bitna je uloga zaposlenika škola, roditelja koji su to podržali kao i Grada Vinkovaca koji će sve to sufinancirati. Riječ je o zaista potrebnom sadržaju, a činjenica je da se sve više roditelja raspituje o mogućnosti produženog boravka. Mislim kako ovim projektom svi dobivaju – rekla je Vinković.

Dodala je da i u drugim školama razmišljaju organizirati produženi boravak, ali za te potrebe moraju osigurati adekvatan prostor. Gradske vlasti planiraju krenuti i s izradom projekata za dogradnju vinkovačkih osnovnih škola što bi im omogućilo organizaciju jednosmjenskog rada. Time bi se ujedno otvorila mogućnost za organiziranje produženoga boravka za učenike nižih razreda osnovnih škola.

– U nekim gradovima Hrvatske produženi boravci se provode već neko vrijeme i redom su se pokazali kao iznimno uspješni. Djeca se druže s vršnjacima, roditelji znaju da su im djeca na sigurnom i da će riješiti zadaću, a i škola dobiva kvalitetu više. Sigurni smo da će i u Vinkovcima rezultati biti takvi – zaključila je Vinković.

Ministrica Žalac gradonačelniku Bosančiću uručila Odluku kojom Grad ulazi u ITU program Vinkovci u društvu Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, očekuju milijune iz EU